SUA ameninţă Curtea Penală Internaţioanală cu sancţiuni

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Statele Unite ameninţă că vor impune sancţiuni împotriva oficialilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) dacă aceştia avansează cu o investigaţie asupra unor presupuse crime de război comise de personalul american în Afganistan.

John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a declarat luni că CPI, cu sediul la Haga, este “iresponsabilă” şi “periculoasă” în ceea ce priveşte SUA, Israel şi alţi aliaţi (ai americanilor), potrivit RFE/RL.

“CPI este o instituţie deja moartă din punctul nostru de vedere”, a declarat el Societăţii Federaliste conservatoare din Washington.

Bolton a mai precizat că orice anchetă asupra presupuselor crime de război comise de soldaţi americani şi membri ai serviciilor secrete americane în timpul războiului din Afganistan va fi “o investigaţie absolut nefondată şi nejustificată”.

“În cazul în care Curtea vizează SUA, Israel sau alţi aliaţi ai noştri, nu vom rămâne indiferenţi”, a avertizat el.

Bolton a afirmat că Washingtonul este pregătit să aplice sancţiuni financiare şi să lanseze acuzaţii penale împotriva oficialilor CPI dacă acestea vor viza cetăţeni americani.

“Vom interzice judecătorilor şi procurorilor [CPI] să intre în SUA. Vom sancţiona fondurile în sistemul financiar american şi îi vom inculpa în sistemul penal american”, a mai declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Trump.

“Vom face acelaşi lucru pentru orice companie sau stat care ajută o investigaţie CPI împotriva americanilor”, a adăugat Bolton.

Un procurorul CPI a cerut în noiembrie 2017 deschiderea unei investigaţii asupra presupuselor crime de război comise de armata americană în Afganistan, în special în privinţa abuzării deţinuţilor.

Bolton a afirmat că nici Afganistanul şi nici alt guvern parte a Statutului de la Roma al CPI nu au cerut o investigaţie.

Dar el a insistat că CPI ar putea deschide oficial o investigaţie “oricând”.

De asemenea, el a citat o cerere recentă a liderilor palestinieni pentru ca oficiali israelieni să fie judecaţi la CPI pentru crime de război.

“SUA va folosi toate mijloacele necesare pentru a proteja cetăţenii americani şi pe cei ai aliaţilor noştri în faţa unei judecăţii nedrepte a acestei curţi ilegale”, a declarat Bolton.

“Nu vom coopera cu CPI. Nu vom oferi nicio asistenţă CPI. Cu siguranţă nu vom adera la CPI. Vom lăsa CPI să moară pe cont propriu”, a adăugat el.

Anterior, tot luni, SUA a anunţat că închide misiunea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) din Washington, invocând ca motiv tentativa palestinienilor de a aduce Israelul în faţa CPI.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a precizat într-o declaraţie că OEP “a refuzat să colaboreze cu guvernul SUA în ceea ce priveşte instaurarea păcii şi în alte privinţe”.

Scopul Curţii Penale Internaţionale este acela de a aduce în faţa justiţiei persoanele care comit crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe