SUA ameninţă integritatea teritorială a Siriei, susţine ministrul rus de Externe

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că controlul SUA asupra malului estic al râului Eufrat în Siria reprezintă cea mai mare ameninţare pentru integritatea teritorială a ţării arabe.
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

SUA şi aliaţii săi au fost implicaţi în lovituri aeriene în Siria începând cu 2014, susţinând că urmăresc să elimine grupul jihadist Statul Islamic. Totuşi, loviturile lor aeriene nu au avut loc cu aprobarea guvernului sirian sau pe baza unui mandat ONU.

Washingtonul şi aliaţii săi au sfidat apelul guvernului din Damasc de a pleca de pe teritoriul sirian, chiar dacă Statul Islamic s-a prăbuşit la sfârşitul anului trecut.

Rusia şi Iranul au asistat guvernul sirian în ofensiva sa împotriva jihadiştilor şi a grupurilor rebele şi au mediat, împreună cu Turcia, un proces diplomatic pentru a ajuta la restabilirea calmului în Siria.

Lavrov a afirmat vineri că Moscova şi Ankara au căzut de acord cu privire la frontierele unei zone tampon demilitarizate pentru a separa forţele guvernului sirian de grupurile militante din provincia nord-vestică Idlib, adăugând că teroriştii din grupul Jabhat Fateh al-Sham, cunoscut anterior ca Frontul al-Nusra, ar trebui să plece din Idlib până la mijlocul lunii octombrie.

Discutând despre sancţiunile americane impuse împotriva Rusiei, Lavrov a declarat că ţara sa lucrează la modalităţi pentru a reduce dependenţa sa de SUA şi de sistemul dolarului.

„Tragem deja concluziile, facem tot ce este necesar pentru a nu depinde de acele ţări care acţionează în acest mod cu partenerii lor internaţionali”, a afirmat Lavrov, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax, în timpul unei vizite întreprinse vineri în Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei.

Lavrov a precizat că noile sancţiuni au subminat încrederea globală în dolarul american.

Remarcile lui Lavrov au fost făcute la o zi după ce SUA a aplicat sancţiuni asupra unei agenţii militare chineze pentru achiziţionarea de echipamente de apărare ruseşti, încălcând astfel o lege americană privind sancţiunile care vizează Moscova pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016, lucru pe care Rusia îl neagă.

SUA a impus deja câteva runde de sancţiuni împotriva guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit a fi amestecul Rusiei în procesul democratic american şi implicarea sa în conflictul din Ucraina.

În 22 august, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a doi cetăţeni ruşi, a unei companii ruseşti şi a unei companii slovace pentru ajutorul acordat unei alte firme ruseşti să evite sancţiuni americane aplicate pentru presupusele activităţi cibernetice ale Kremlinului.

În 21 august, SUA a impus sancţiuni împotriva a două companii de transport ruseşti şi asupra a şase nave, precizând că acestea ar fi transferat produse petroliere către nave nord-coreene, încălcând o interdicţie ONU în acest sens.

În 8 august, Casa Albă a anunţat noua sa rundă de sancţiuni, inclusiv restricţii asupra legăturilor comerciale şi diplomatice, împotriva Moscovei în legătură cu presupusul său rol în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury în luna martie. Marea Britanie şi aliaţii săi, inclusiv SUA, au acuzat Rusia că a orchestrat acel atac.

Rusia a negat în repetate rânduri orice rol în respectivul incident, oferindu-se se asiste Marea Britanie în investigaţia sa. Totuşi, Londra a refuzat să furnizeze informaţii privind cazul, inclusiv eventuale dovezi cu privire la presupusul amestec al Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe