SUA anunţă noi sancţiuni contra regimului comunist chinez pentru lagărele asociate cu reprimarea uigurilor


Fortele de ordine chineze se uită la o femeie uigur de etnie musulmană ce protestează în Urumqi, provincia vestică îndepărtată chineză Xinjiang, 7 iulie 2009.
Fortele de ordine chineze se uită la o femeie uigur de etnie musulmană ce protestează în Urumqi, provincia vestică îndepărtată chineză Xinjiang, 7 iulie 2009. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Washingtonul a anunţat cea mai recentă măsură de sancţionare a oficialilor Partidului Comunist Chinez şi a companiilor din China continentală - pentru că au permis abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang, regiunea vestică a Chinei ocupată după instaurarea regimului comunist, unde până la un milion de uiguri chinezi sunt băgaţi într-o reţea de „lagăre de muncă forţată”, pe care China le numeşte "centre de recalificare profesională".

Administraţia Trump a anunţat, marţi dimineaţă, că interzice importurile de la trei companii chineze cu sediul în regiunea Xinjiang din China, ca măsură punitivă pentru reprimarea uigurilor de către regimul comunist.

Agenţia de vamă şi protecţie a Frontierelor SUA a emis, pe 11 august, un ordin care este utilizat pentru combaterea muncii forţate în lanţurile globale de aprovizionare. Măsura viza grupul Hero Vast pentru folosirea „muncii prizonierilor şi munca forţată pentru a produce haine”. În 17 iunie, agenţia SUA mai emisese ordine similare împotriva companiei Lop Meixin Hair Product Co. şi Hetian Haolin Hair Accessories Co. la 1 mai, potrivit anunţului de marţi.

În China, lagărele de muncă au cel puţin o companie asociată. Schema este folosită pentru a subcontracta producerea unei game largi de bunuri - de la beţişoare chinezeşti până la confecţii şi articole de menaj.

SUA intenţionează să impună restricţii similare pentru alte şase firme, care vizează produse din bumbac, produsele textile în general, tomate, produse de îngrijire a părului şi piese hardware pentru computer. Măsurile ar trebui să fie impuse până la sfârşitul acestui an fiscal, a declarat agenţia vămilor. Anul fiscal pentru guvernul federal începe 1 octombrie.