SUA ar fi efectuat atacuri cibernetice asupra Iranului după bombardarea Aramco

hacker
hacker

Două dintre cele mai mari combinate petroliere din Arabia Saudită au fost lovite la 14 septembrie, atac revendicat de rebelii Houthi din Yemen.

Reuters, citând surse anonime din Stateler Unite, susţine că Washingtonul a lansat un atac cibernetic împotriva Republicii Islamice Iran după atacuri.

Deşi rebelii Houthi, înarmaţi de Iran, au revendicat lovitura, o mulţime de ţări au manifestat scepticism cu privire la posibilitatea ca autorii atacului care a tulburat pieţele de ţiţei să fie miliţii înarmate. Atât complexitatea vectorului de atac - despre care s-a afirmat că ar fi fost drone - cât şi operaţiunile de intelligence care ar fi trebuit să pregătească operaţiunea - depăşesc cu mult capabilităţile unor grupuri rebele care operează în deşertul yemenit.

Oficialii americani, care au făcut declaraţiile în condiţii de anonimat, au spus că atacul cibernetic a avut loc la sfârşitul lunii septembrie şi a vizat capacitatea Teheranului de a răspândi „propagandă”.

Unul dintre oficiali a declarat că atacul a afectat hardware-ul fizic, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Casa Albă nu a comentat încă aceste informaţii.

În primele ore ale zilei de 14 septembrie, un atac aparent efectuat cu un număr neclar de drone a vizat combinate petroliere ale companiei Saudi Aramco - din Abqaiq şi Khurais - forţând compania naţională de petrol să le închidă. Incidentul a determinat reducerea zilnică a producţiei nete de petrol a Arabiei Saudite cu 5,7 milioane de barili de petrol brut pe zi.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran au crescut exponenţial după ce SUA au decis să se retragă în mod unilateral din Planul de acţiune comun (JCPOA), un acord semnat în 2015, care limita industria nucleară iraniană. Odată cu retragerea din acord, SUA a reimpus sancţiuni Iranului, care au lovit dur economia republicii islamice.

Situaţia din regiune a devenit extrem de volatilă în această vară după sechestrarea unor tancuri petroliere - unul aparţinând Iranului, despre care occidentalii afirmau că transportă ţiţei pentru Siria, încălcând embargoul american şi european.

Au urmat o serie de atacuri asupra tancurilor petroliere în Golful Oman şi Strâmtoarea Hormuz, pentru care Statele Unite şi aliaţii săi au acuzat Iranul.

Teheran a negat toate acuzaţiile de implicare în atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe