SUA ar putea introduce sancţiuni împotriva operatorilor gazoductului Nord Stream 2 [rapoarte]

(Getty Images)

Washingtonul ar putea sancţiona companiile care participă la proiectul gazoductului Nord Stream 2 în următoarele săptămâni, a precizat publicaţia The Wall Street Journal, citând un număr de oficiali americani.

În luna iulie, preşedintele american Donald Trump a afirmat că este inacceptabil ca Germania să plătească miliarde de dolari pentru gaz rusesc şi să fie implicată în construirea noului gazoduct Nord Stream 2, în timp ce SUA trebuie să apere Germania ca aliat NATO, cheltuind mult mai mult decât Berlinul pentru apărare.

Oficiali ai Casei Albe au declarat pentru The Wall Street Journal că un nou pachet de măsuri restrictive este pe masa guvernului american, în condiţiile în care încercările Washingtonului de a opri construcţia gazoductului nu au dat randament.

Nord Stream 2 este un proiect comun între gigantul rus al energiei Gazprom, compania franceză Engie, compania austriacă OMV AG, compania britanico-daneză Royal Dutch Shell şi companiile germane Uniper şi Wintershall.

Gazoductul va trece pe sub Marea Baltică, legând coasta rusă de un punct în Germania şi va avea o capacitate anuală de 55 miliarde de metri cubi. Gazoductul este programat să intre în funcţiune la sfârşitul anului 2019.