SUA avertizează Coreea de Nord că va fi “complet distrusă” dacă agresiunea sa duce la război

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că SUA nu doreşte un război cu Coreea de Nord, dar a avertizat că “regimul nord-coreean va fi complet distrus” dacă “actele sale continue de agresiune” duc la război.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Nikki Haley a declarat miercuri seară, înaintea unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că cel mai recent test nord-coreean al unei puternice rachete balistice intercontinentale, despre care se crede că ar putea atinge orice punct al Statelor Unite, a amplificat urgenţa ca toate naţiunile să rupă relaţiile cu Phenianul.

Ea a cerut Chinei, cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, să suspende toate livrările de petrol către vecinul său.

“Dictatorul Coreei de Nord a luat ieri o decizie care ne aduce mai aproape de război, nu mai departe de el”, a afirmat aceasta.

SUA şi Franţa doresc să fie aplicate noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord după ce aceasta a pus capăt celor 10 săptămâni de calm relativ cu ceea ce unii experţi au precizat că este cel mai puternic test de rachetă balistică desfăşurat până acum de regimul comunist izolat. Testul a avut loc marţi.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping despre “acţiunile provocatoare” ale Phenianului. În acelaşi timp, Trump a promis că “sancţiuni majore suplimentare vor fi impuse asupra Coreei de Nord astăzi. Această situaţie va fi soluţionată!”

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că instituţiile financiare care fac afaceri cu Phenianul ar putea fi vizate cu noi sancţiuni.

La întâlnirea ONU de miercuri, China şi Rusia au făcut apel la cumpătare de ambele părţi.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că SUA şi Coreea de Sud ar trebui să ajute la încetarea “spiralei tensiunilor” şi să nu desfăşoare exerciţii militare în luna decembrie – exerciţii despre care el a precizat că “va inflama o situaţie deja explozivă”.

Nebenzia a afirmat că Moscova nu susţine ambiţia Phenianului de a “deveni o putere nucleară”, dar a adăugat că singura cale pentru a preveni acest lucru este prin “eforturi diplomatice neobosite”.