SUA avertizează din nou Turcia cu privire la “gravele consecinţe” ale achiziţionării sistemului rusesc S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Relaţiile militare turco-americane vor suferi “grave consecinţe” în cazul în care Ankara va achiziţiona sistemul rusesc de apărare aeriană S-400, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Charlie Summers a avertizat că SUA ar putea bloca Turcia să cumpere sistemul de rachete american Patriot. Ankara a semnat în 2017 un acord cu Moscova pentru achiziţionarea sistemului S-400, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, Turcia participă în programul F-35 şi plănuieşte să cumpere 100 de avioane F-35 de la americani cu speranţa că va putea folosi sistemul până în 2020.

Summers a declarat: “În cazul în care Turcia cumpără sistemul S-400, vor exista consecinţe grave cu privire la relaţiile noastre militare, precum şi la achiziţionarea sistemului Patriot şi a avioanelor F-35. Ei nu vor obţine avioanele F-35 dacă vor cumpăra sistemul S-400”.

De asemenea, generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a cerut Congresului SUA să împiedice Turcia să obţină avionul F-35 în cazul în care va avansa cu pregătirile de achiziţionare a sistemului rusesc.

Joia trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că acordul cu Rusia privind S-400 a fost încheiat şi probabil că un nou acord privind achiziţionarea de sisteme S-500 va fi definitivat în viitor.

“[Acordul] a fost încheiat. Nu poate fi cale de întoarcere. Ar fi imoral”, a precizat Erdogan.

În plus, la rândul său, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu a afirmat că Ankara refuză să abandoneze acordul pentru sistemul S-400.

Ultima criză diplomatică dintre Turcia şi SUA a rezultat în prăbuşirea lirei turceşti la un nivel scăzut record în august 2018.

Turcia aparent a plătit deja Moscovei o parte din costul contractului şi diverşi analişti au precizat că lui Erdogan i-ar fi greu acum să se retragă din acordul încheiat cu ruşii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe