SUA avertizeaza Turcia: O nouă ofensivă anti-kurdă în Siria este inacceptabilă

Preşedintele turc a anunţat că va fi lansată o nouă ofensivă împotriva luptătorilor kurzi din Siria, în viitorul apropiat. SUA a avertizat însă că o astfel de acţiune va afecta eforturile de distrugere a Statului Islamic în regiune.
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

SUA a avertizat Turcia, miercuri, cu privire la lansarea unei operaţiuni împotriva miliţiilor kurde din nordul Siriei, precizând că o astfel de acţiune va fi “inacceptabilă”, potrivit Deutsche Welle.

“Acţiunea militară unilaterală în nord-estul Siriei de către orice parte, în special în condiţiile în care personalul american ar putea fi prezent în zonă sau în vecinătate, este o sursă de mare îngrijorare”, a afirmat comandantul Sean Robertson, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Robertson a susţinut că Washingtonul este dedicat asigurării securităţii graniţei turceşti, însă a indicat că Forţele Democratice Siriene (FDS) – care sunt susţinute de SUA şi conduse de Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG) – sunt un “partener dedicat” în lupta împotriva grupului militant Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

“Nu ar trebui şi nu putem permite grupului ISIS să respire în acest moment critic, altfel vom periclita succesele semnificative pe care le-am obţinut împreună cu partenerii coaliţiei noastre şi vom risca să permitem renaşterea ISIS”, a precizat Robertson.

Turcia afirmă că YPG este o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care l-a etichetat drept organizaţie teroristă, considerând că întărirea prezenţei YPG în unele zone ale Siriei constituie un pericol.

Remarcile Pentagonului au fost făcute la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va lansa o ofensivă împotriva YPG în viitorul apropiat.

“Vom începe în câteva zile o operaţiune în vederea curăţării de terorişti separatişti a zonei situate la est de Eufrat”, a afirmat Erdogan într-un discurs susţinut la un summit al industriei apărării în Turcia. “Ţinta noastră nu sunt niciodată soldaţii americani”.

Chiar dacă Turcia a atacat luptătorii kurzi din Siria, a ezitat să lanseze o ofensivă la est de Eufrat, unde au fost desfăşurate trupe americane în lupta împotriva ISIS.

“Măsura va permite deschiderea unei căi pentru o soluţie politică şi pentru o cooperare mai sănătoasă”, a adăugat Erdogan.