SUA cere Indiei şi Pakistanului să “dea dovadă de cumpătare”

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre India şi Pakistan, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri celor două ţări asiatice vecine să “exercite cumpătare şi să evite cu orice preţ amplificarea tensiunilor”, potrivit Deutsche Welle.

Comentariile lui Pompeo au avut loc după ce India a lansat marţi un atac aerian în teritoriul pakistanez împotriva militanţilor Jaish-e-Mohammed (JeM), care la rândul lor au desfăşurat recent un atac sinucigaş cu bombă în Caşmir în care au murit cel puţin 40 de soldaţi indieni.

Loviturile aeriene ale Indiei reprezintă primul atac desfăşurat asupra teritoriului ţării vecine de când acestea au purtat un război în 1971.

Pompeo a discutat cu ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi şi cu omologul său indian, Sushma Swaraj.

Într-o declaraţie, oficialul american a precizat că i-a încurajat pe ambii miniştri să “dea prioritate comunicării directe şi să evite alte activităţi militare”.

În plus, Pompeo l-a atenţionat pe Qureshi că Pakistanul trebuie să ia de urgenţă “măsuri semnificative împotriva grupurilor teroriste care operează pe teritoriul său”.

După noile lovituri aeriene ale Indiei, guvernul din Pakistan a susţinut că va răspunde la momentul şi locul ales de el.

Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a afirmat că miercuri o fost convocată o întâlnire a autorităţii de comandă şi control, care decide în privinţa utilizării armelor nucleare. Purtătorul de cuvânt a adăugat: “Ştiţi cu toţii ce înseamnă acest lucru”.

Ambele guverne au contestat efectul raidului aerian de marţi. Guvernul indian a susţinut că atacurile sale au lovit o tabără de pregătire a JeM, în timp ce Pakistanul a negat acest lucru, precizând că bombele au fost aruncate într-o zonă împădurită şi că nu au fost provocate pagube sau victime.

JeM este un grup anti-India care are legături cu mişcarea teroristă Al-Qaeda şi se află din 2001 pe o listă a ONU privind terorismul.