SUA cere regimului Maduro să deschidă graniţele Venezuelei pentru ajutoare

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut duminică preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro să îşi schimbe politicile, să pună capăt situaţiei dezastruoase din ţară, după ce a vizitat un centru de migranţi din oraşul columbian de frontieră Cucuta, potrivit Deutsche Welle.

Peste 3 milioane de venezueleni au fugit din cauza hiperinflaţiei şi a lipsurilor de alimente şi medicamente, şi a crizei politice care are loc în ţara lor. ONU estimează că cifra va depăşi 5 milioane până la sfârşitul acestui an.

Pompeo i-a cerut lui Maduro să deschidă graniţele: “Puteţi pune capăt acestei situaţii chiar astăzi”.

“Sper că vă va păsa acum când vedeţi ororile, tragediile, astfel încât să vă schimbaţi politicile şi să plecaţi dumneavoastră din ţară”, a mai adăugat Pompeo.

SUA “va continua să folosească toate mijloacele economice şi politice aflate la dispoziţie pentru a ajuta poporul venezuelean”.

“Cubanezii trebuie să înţeleagă faptul că va exista un preţ pentru sprijinul continuu acordat lui Nicolas Maduro şi vom avea aceeaşi conversaţie cu Rusia, de asemenea”.

Vizita secretarului de stat american în Cucuta, împreună cu preşedintele columbian Ivan Duque, a făcut parte dintr-un turneu în patru ţări sud-americane ce urmăreşte să înăsprească presiunea asupra lui Maduro.

În tabăra venezueleană, liderul guvernamental Freddy Bernal a declarat că Pompeo a “venit sţăriă ne intimideze şi să îi dea ordine servitorului său Ivan Duque”.

Maduro a impus o blocadă de-a lungul graniţelor Venezuelei pentru a împiedica accesul ajutoarelor umanitare din Columbia, Brazilia şi din insulele olandeze din Caraibe. Preşedintele Maduro asociază ajutoarele cu o invazie SUA şi a citat sancţiunile americanilor ca motiv pentru problemele economice ale ţării. În plus, autorităţile din Venezuela au acuzat SUA că încearcă să răstoarne regimul lui Maduro şi chiar au învinuit Washingtonul pentru penele de curent masive care au cuprins aproape întreaga ţară timp de câteva zile în cursul lunii trecute.

În luna ianuarie, liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării sud-americane, urmărind să îl forţeze pe Maduro să demisioneze din funcţia de preşedinte. SUA a fost una dintre primele ţări care l-au recunoscut pe Guaido drept lider al ţării şi alte peste 50 de state au făcut acelaşi lucru. Însă suportul pentru Guaido nu a slăbit priza lui Maduro asupra puterii, întrucât liderul socialist se bucură de suportul forţelor armate, dar şi de cel al Rusiei, Chinei şi al altor state autoritare.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie.