SUA confirmă că Phenianul a testat o rachetă balistică intercontinentală

Washingtonul a confirmat marţi că Phenianul a testat o rachetă balistică intercontinentală şi a avertizat cu privire la “o nouă escaladare a ameninţării” nord-coreene la adresa SUA şi a aliaţilor săi.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Pentagonul şi secretarul de stat american Rex Tillerson au confirmat progresul tehnologic al Coreei de Nord care, la rândul ei, s-a lăudat că racheta poate transporta focoase nucleare “mari şi grele” precum bombe cu hidrogen.

Confirmarea Statelor Unite a avut loc în condiţiile în care armatele americană şi sud-coreeană au organizat un spectacol de forţă prin lansarea mai multor rachete în largul coastei coreene. În acelaşi timp, SUA a avertizat că dispune de o “mare capabilitate de lovire cu precizie... pentru a viza o gamă deplină” de ţinte în regiune.

Tillerson a cerut luarea unor măsuri internaţionale, susţinând că testul Phenianului, care a avut loc luni, prezintă o ameninţare pentru toate naţiunile.

“Este necesară o acţiune globală pentru a opri o ameninţare globală. Orice ţară care găzduieşte muncitori nord-coreeni, care oferă [Coreei de Nord] beneficii economice sau militare sau eşuează să implementeze în totalitate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU ajută un regim criminal”, a afirmat Tillerson.

Avertismentul a părut să fie îndreptat în special înspre Rusia şi China, care folosesc mii de muncitori nord-coreeni şi au legături economice cu Phenianul.

După ce a solicitat luarea de măsuri de către toate naţiunile, Tillerson a declarat, într-un indiciu voalat al unui posibil răspuns retaliatoriu, că SUA “nu va accepta niciodată o Coree de Nord înarmată nuclear”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat la rândul său testul rachetei nord-coreene, susţinând că acesta reprezintă o “încălcare scandaloasă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate” şi “amplificarea periculoasă a situaţiei”.

Guterres a cerut Coreei de Nord să “pună capăt altor acţiuni provocatoare şi să îşi respecte în totalitate obligaţiile internaţionale”.

El a mai subliniat “importanţa menţinerii unităţii comunităţii internaţionale privind soluţionarea acestei provocări serioase”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă o întâlnire de urgenţă în după amiaza zilei de miercuri, ca urmare a unei cereri făcute de SUA, Japonia şi Coreea de Sud.

Mass media nord-coreeană a declarat că racheta testată luni, Hwasong-14, a zburat pe o distanţă de 933 km şi a atins o altitudine de 2.802 km în timpul unui zbor de 39 de minute.

Dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un a declarat că testul de rachetă este un “cadou” cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite, marcată în 4 iulie. El a precizat că Phenianul “nu va negocia cu SUA renunţarea la aceste arme, până când Washingtonul nu abandonează politica sa ostilă împotriva Nordului”, conform agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe