SUA creşte presiunea asupra Marii Britanii în legătură cu o decizie privind blocarea companiei Huawei

Europa, ameţită de banii Partidului Comunist
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

Statele Unite fac un pas final înaintea unei decizii a Marii Britanii cu privire la posibilitatea de a construi reţeaua de telecomunicaţii 5G cu echipamente Huawei.

De aproximativ un an, SUA duce o campanie împotriva folosirii componentelor 5G în reţelele naţionale ale aliaţilor săi, ridicând temeri privind spionajul pe scară largă pe care l-ar putea efectua Huawei, cea mai mare companie hi-tech chineză.

Este de aşteptat ca Marea Britanie să ia o decizie finală asupra folosirii echipamentelor Huawei în viitoarele sale reţele 5G la sfârşitul acestei luni.

Huawei, cel mai mare producător din lume de echipamente de reţea mobilă, a negat în repetate rânduri afirmaţiile. Cu toate acestea, rapoarte de presă având la bază surse din comunitatea de intelligence arată că Huawei a lucrat deseori în proiecte militare.

China menţine un vast program de spionaj asupra ţărilor occidentale, atât pentru spionaj politic şi militar, cât, mai ales, economic - prin care urmăreşte creşterea economică masivă pe cheltuiala celorlalte state.

Citeşte şi Hackeri chinezi vând accesul la vulnerabilităţile companiei Delta Airlines

Este de aşteptat ca secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, să-l preseze pe secretarul britanic de externe, Dominic Raab, în chestiunea dosarului Huawei, la o întâlnire de joi, la Washington, au afirmat sursele.

În ceea ce priveşte decizia, Washingtonul intenţionase, de asemenea, să trimită o delegaţie, inclusiv pe consilierul adjunct de securitate naţională Matt Pottinger, pentru a se întâlni cu oficialii britanici săptămâna aceasta, potrivit surselor citate de Reuters. Dar călătoria a fost anulată în ultimul moment din cauza "vremii nefavorabile", au afirmat două dintre persoane.

Luna trecută, Statele Unite au adoptat legislaţia care includea o prevedere puţin observată care sprijină ameninţările de a restricţiona schimbul de informaţii cu aliaţi care folosesc echipamentele Huawei.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Securitatea şi rezistenţa reţelelor de telecomunicaţii din Marea Britanie sunt de o importanţă extremă. Guvernul continuă să ia în considerare poziţia sa asupra furnizorilor cu risc ridicat şi o decizie va fi luată în timp util."

Marea Britanie este un câmp de luptă cheie în dosarul Huawei. Oficialii au decis, în principiu, anul trecut să blocheze compania de la licitaţia pentru părţi critice ale reţelei 5G, dar să îi ofere acces limitat la zone mai puţin sensibile. O decizie finală nu a fost încă făcută publică.

O prevedere a legii privind cheltuielile în domeniul apărării din SUA în 2020, semnată de preşedintele Donald Trump în decembrie, îndrumă agenţiile de informaţii să ia în considerare utilizarea infrastructurii de telecomunicaţii şi cibersecuritate „furnizate de adversarii Statelor Unite, în special China şi Rusia”, atunci când iniţiază acorduri de schimb de informaţii cu ţări străine.

Dispoziţia, adăugată de senatorul republican Tom Cotton, a vizat în special membrii alianţei de partajare a informaţiilor Five Eyes formată din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă şi este „un prim semnal de luptă", a spus o persoană familiarizată cu problema.

Echipa senatorului lucrează la un nou proiect de lege, care ar putea fi propus luna aceasta şi care ar „restricţiona în mod semnificativ” schimbul de informaţii cu ţările care folosesc echipamentele Huawei în reţelele lor 5G. SUA a avertizat în repetate rânduri că va face acest lucru.