SUA demarează o suprimare silenţioasă a criptovalutelor

(Getty Images)

În condiţiile în care toţi ochii sunt aţintiţi asupra preşedintelui Donald Trump şi controversatului proiect de lege privind sancţiunile anti-Rusia, anti-Iran şi anti-Phenian, puţini au observat mandatul ascuns (inclus în acest proiect) acordat guvernelor străine, pentru a monitoriza circulaţia criptovalutelor ca o măsură de combatere a „tendinţelor financiare ilegale” şi a „terorismului”.

Proiectul a fost semnat de Trump la începutul acestei luni.

După cum relatează Coinivore, noua lege cere guvernelor să dezvolte o „strategie pentru securitate naţională” în vederea „combaterii terorismului şi a forţelor asociate de finanţare ilegală”.

Guvernelor li se mai cere de asemenea să monitorizeze „datele privind tendinţele înregistrate în finanţările ilegale, inclusiv formele evoluate de transfer de valori precum aşa numitele criptovalute”.

Conform noii legi, se aşteaptă o strategie iniţială temporară care să fie prezentată Congresului SUA în decursul anului următor.

Coindesk informează că noua lege reiterează un proiect de lege anterior, depus în luna mai ca parte a unui pachet legislativ mai amplu al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS). Acel proiect, conform Coindesk, atrăgea după sine investigarea potenţialei utilizări a criptovalutelor de către terorişti.

Similar cu proiectul de lege al DHS, noua lege privind sancţiunile anti-Rusia nu constituie o schimbare a politicii ci, mai degrabă, indică faptul că Congresul SUA ia măsuri pentru a explora mai îndeaproape această problemă.

Ca exemplu suplimentar al eforturilor administraţiei SUA de a-şi impune voinţa asupra altor naţiuni şi cetăţeni care nu trăiesc pe teritoriul american, presupusul directorul general al BTC-E, rusul Alexander Vinnik, a fost arestat în Grecia, potrivit Departamentului american de Justiţie.