SUA formează un grup de acţiune pentru a intensifica presiunea asupra Iranului

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat numirea unui reprezentant special pentru Iran care va coordona politica americană [privind problemele legate de iranieni], deoarece administraţia SUA urmăreşte să amplifice presiunea asupra Teheranului după retragerea din acordul nuclear iranian încheiat în 2015.

În timpul unei conferinţe de presă, Pompeo a declarat joi că Brian Hook, în prezent director pentru planificare politică în Departamentul de Stat, va conduce Grupul de acţiune privind Iranul (GAI) şi va coordona acţiunile între diverse agenţii americane, potrivit RFE/RL.

Pompeo a mai precizat că “suntem dedicaţi acţiunilor guvernamentale de schimbare a comportamentului regimului iranian, iar Grupul de acţiune privind Iranul se va asigura că Departamentul de Stat va rămâne sincronizat cu partenerii noştri din alte agenţii”.

El a adăugat că GAI va coordona de asemenea procesul politic legat de Iran cu un număr tot mai mare de ţări care împărtăşesc înţelegerea SUA cu privire la “ameninţarea iraniană”.

Hook a declarat la conferinţa de presă că GAI face parte din acţiunile SUA ce urmăresc să facă faţă gamei largi de activităţi “ostile” iraniene, inclusiv “preocupările pentru arme nucleare”, sprijinirea terorismului, activităţi cibernetice şi proliferarea rachetelor balistice.

Hook, care a deţinut câteva poziţii în Departamentul de Stat, a părut că minimalizează remarcile făcute în 30 iulie de preşedintele american Donald Trump, care a susţinut că este dispus să se întâlnească cu preşedintele iranian Hassan Rohani “fără nicio precondiţie” şi “în orice moment”.

El a precizat că oficialii iranieni au sarcina de a-şi schimba comportamentul pentru a crea posibilitatea unui dialog.

Hook a făcut referire la 12 cereri menţionate anterior de oficiali americani - “majoritatea având legătură cu armele nucleare, terorism şi detenţia cetăţenilor americani” – în privinţa cărora Teheranul va trebui să demonstreze că au făcut progres înainte de a fi luată în considerare îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări sau relaxarea sancţiunilor impuse de SUA Iranului.

De asemenea, depinde de Iran să soluţioneze neînţelegerile interne dintre politicienii relativ moderaţi precum Rohani şi lideri religioşi extremişti, precum ayatollahul Ali Khamenei, a mai precizat Hook.

Pompeo şi Hook nu au furnizat detalii privind GAI sau numele celorlalţi membri ai grupului, precizând a fost formată o echipă.

Trump s-a plâns în repetate rânduri de acţiunile Iranului în timpul campaniei prezidenţiale, precum şi după ce a fost învestit oficial în funcţie

El a acuzat Teheranul de încălcarea spiritului acordului nuclear semnat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale şi de finanţare a violenţei insurgente din Orientul Mijlociu, acuzaţie negată de iranieni.

Trump a scos SUA din acordul nuclear în luna mai şi la începutul acestei luni a reimpus sancţiunile economice care fuseseră suspendate în baza acordului, contribuind astfel la subminarea puternică a economiei iraniene.

Trump a cerut Iranului să accepte negocierea unui nou acord, prin care să fie eliminată în întregime capabilitatea Teheranului de a produce arme nucleare şi care să restricţioneze în mod semnificativ şi activitatea de dezvoltare a rachetelor balistice, ce au fost ani de zile un punct de tensiune între iranieni şi americani.

În ciuda presiunilor aplicate asupra Iranului, administraţia SUA a afirmat în mod constant că nu urmăreşte schimbarea regimului iranian, ci o schimbare a comportamentului acestuia.

Până acum, presiunile americane nu par să fi convins Iranul să îşi schimbe calea. Teheranul a anunţat luni că a testat o rachetă balistică de rază scurtă de nouă generaţie şi a promis că îşi va dezvolta şi mai mult capabilităţile, sfidând astfel cererile americanilor de a pune capăt dezvoltării unor astfel de arme sofisticate.

Anunţul Iranului privind noua rachetă Fateh a fost făcută în aceeaşi zi în care liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a respins în mod oficial apelul lui Trump de a purta discuţii directe cu Washingtonul pe tema unui nou acord nuclear. În acelaşi timp, Khamenei a exclus implicarea Iranului într-un război cu SUA”.

“Odată cu sancţiunile, americanii au prezentat recent încă două opţiuni: război sau discuţii. Războiul nu va avea loc şi nici nu vom purta discuţii”, a susţinut Khamenei la televiziunea iraniană de stat.

Khamenei a mai afirmat: “Nu am început niciodată un război şi ei nu se vor confrunta cu Iranul pe cale militară”, adăugând că discuţiile din Washington au “exagerat posibilitatea unui război cu Iranul”.

Dar “retragerea Americii din acordul nuclear este o dovadă clară a faptului că nu se poate avea încredere în ea” pentru a negocia un nou acord, a mai susţinut Khamenei. “Interzic orice discuţie cu America”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe