SUA: Fostul vicepreşedinte Biden îşi lansează campania prezidenţială pentru 2020

Joe Biden, fost vicepreşedinte al Statelor Unite
Joe Biden, fost vicepreşedinte al Statelor Unite (Mark Wilson/Getty Images)

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2020 într-un videoclip postat joi pe Twitter, potrivit Deutsche Welle.

“Dacă Donald Trump va rămâne opt ani la Casa Albă, va schimba pentru totdeauna şi la un nivel fundamental caracterul acestei naţiuni”, a susţinut Biden. “Cine suntem. Şi nu pot sta cu mâinile în sân şi să privesc cum se întâmplă acest lucru”.

Sondajele arată că Biden, care a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al lui Barack Obama timp de 8 ani, are o şansă mare să fie în cele din urmă nominalizat drept candidat al taberei democrate în alegerile din 2020.

Un sondaj realizat de RealClearPolitics îl arată pe Biden ca fiind favorit în rândul alegătorilor democraţi, cu 29,3%, fiind urmat de senatorul independent Bernie Sanders cu 23%.

În cadrul anunţului său, Biden a susţinut că miza este reprezentată de valorile fundamentale ale SUA şi poziţia ţării pe scena globală.

În videoclip, Biden s-a concentrat pe violenţele fatale din 2017 din Charlottesville, Virginia, între susţinători ai supremaţiei rasei albe şi contramanifestanţi. El a criticat, în special, afirmaţia lui Trump că sunt oameni buni de ambele părţi.

“Cu aceste cuvinte, preşedintele Statelor Unite a atribuit aceeaşi semnificaţie morală celor care răspândesc ură şi celor care se opun urii cu curaj”, a afirmat Biden.

Obama a declarat că selectarea lui Biden a fost “una dintre cele mai bune decizii” pe care a luat-o vreodată.

Cel puţin 20 de democraţi încearcă să obţină şansa de a concura împotriva lui Trump în 2020 şi există posibilitatea ca unii candidaţi mai puţin cunoscuţi să se alăture “jocului”.