SUA: Hackeri ruşi atacă din nou Pentagonul

(Captură Foto)

Statele Unite au dezvăluit joi un atac cibernetic care a fost desfăşurat în acest an de către hackeri ruşi care au accesat o reţea militară americană neclasificată. Secretarul american al apărării Ash Carter a declarat că acest episod este o dovadă clară a amplificării ameninţării cibernetice dar şi a îmbunătăţirii abilităţii americanilor de a răspunde la aceste atacuri.

Carter a citat incidentul recent declasificat în timpul unui discurs la Universitatea Stanford, în care el a avertizat, de asemenea, că Pentagonul este pregătit să ajute la apărarea reţelelor din SUA şi să folosească arme cibernetice dacă este necesar, susţine Reuters.

Doctrina a fost articulată într-o nouă strategie cibernetică a Pentagonului dezvăluită joi, 23 aprilie.

Carter a declarat că senzorii care protejează reţelele neclasificate ale Pentagonului au detectat intruziunea hackerilor ruşi, care au descoperit o veche vulnerabilitate care nu a fost reparată.

“Deşi este îngrijorător că au accesat neautorizat reţeaua noastră neclasificată, totuşi, în numai 24 de ore, am identificat rapid elementele compromise şi am folosit o echipă pregătită să răspundă la incident şi să vâneze intruşii”, a declarat Carter.

“După ce am aflat informaţii valoroase despre tacticile hackerilor, noi am analizat activitatea lor din reţea, am asociat-o cu Rusia şi apoi i-am alungat din reţea într-o manieră care a minimalizat şansa lor reîntoarcere”, a adăugat Carter.

Noul document de strategie cibernetică al Pentagonului a scos în evidenţă Rusia şi China, susţinând că ambele au dezvoltat capacităţi şi strategii cibernetice avansate.

“Actorii ruşi sunt nedetectabili în măiestria lor cibernetică şi intenţiile lor sunt deseori dificil de desluşit”, conform documentului strategiei.

Iranul şi Coreea de Nord au “dezvoltat capacităţi cibernetice inferioare” dar manifestă intenţii ostile făţişe către Statele Unite, a mai susţinut documentul.

Carter a declarat că armata americană trebuie să coopereze mai strâns cu Silicon Valley, în special după atacurile cibernetice de mare profil asupra unor companii precum Sony Pictures Entertainment, conform Reuters.

“După cum văd companiile în fiecare zi, ameninţările cibernetice împotriva intereselor americane cresc în severitate şi sofisticare”, a declarat el. “Atacul cibernetic al Coreei de Nord asupra Sony a fost cel mai distructiv atac de până acum asupra unei entităţi americane, din moment ce această ameninţare ne afectează pe toţi.”

Vizita lui Carter la Stanford, în centrul zonei Silicon Valley, este cel mai recent exemplu al eforturilor guvernului american de a îmbunătăţi relaţiile cu companiile hi-tech după relevaţiile dăunătoare făcute de fostul contractor al NSA Edward Snowden asupra programelor guvernamentale de supraveghere în masă a cetăţenilor şi companiilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.