SUA îl acuză pe Assad de muşamalizarea crimelor în masă comise în Siria

La doar o lună după ce Pentagonul a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria, relaţiile americano-siriene au primit o nouă lovitură după ce Departamentul de Stat al SUA a acuzat guvernul sirian că a ucis mii de prizonieri şi că incinerează cadavrele într-un crematoriu situat în afara capitalei siriene.
Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Potrivit Reuters, Stuart Jones, asistent al secretarului pentru problemele Orientului Apropiat, a declarat luni reporterilor că Departamentul de Stat al SUA consideră că sunt spânzuraţi aproximativ 50 de prizonieri pe zi în închisoarea militară Saydnaya, situată la peste 40 de minute de capitala Damasc. Multe dintre cadavre, a precizat Departamentul, sunt apoi incendiate în crematoriul închisorii pentru a ascunde dovezile acestor crime în masă.

“Acum credem că regimul sirian a instalat un crematoriu în Complexul Închisorii Saydnaya pentru a putea scăpa de rămăşiţele deţinuţilor, lăsând în urmă foarte puţine dovezi”, a declarat Jones. “Surse credibile au considerat că multe dintre cadavre au fost ascunse în gropi comune”. Încă nu este clar ce consideră Jones a fi surse credibile.

El a precizat că “deşi multe dintre atrocităţile regimului sunt bine documentate, credem că acest crematoriu este destinat să ascundă crimele în masă ce au loc la închisoarea Saydnaya”, adăugând că regimul închide până la 70 de deţinuţi în celule proiectate pentru a găzdui 5 persoane, înainte ca acestea să fie ucise.

Departamentul de Stat a publicat informaţii suplimentare pentru a face presiuni asupra Rusiei, care a oferit un suport crucial preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Rusia are o influenţă imensă asupra lui Bashar al-Assad”, a declarat luni Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de stat. “Crimele şi devastările continuă de mult prea mult timp în Siria”.

Departamentul de Stat a publicat fotografii realizate de sateliţi comerciali care aparent arată o clădire în complexul închisorii ce a fost modificată pentru a susţine crematoriul. Acestea fiind spuse, Departamentul a confirmat că fotografiile, care au fost făcute de-a lungul mai multor ani, începând cu 2013, nu dovedesc în mod definitiv că acea clădire este un crematoriu, dar arată ca o construcţie destinată unei astfel de utilizări. Una dintre fotografii, făcută în ianuarie 2015, arată o zonă a acoperişului clădirii care nu are zăpadă din cauza topirii acesteia.

Prezentând fotografiile, Jones a declarat că guvernul sirian “a decăzut la un nou nivel de depravare” cu sprijinul Rusiei şi Iranului, şi a cerut acestor două ţări să îşi folosească influenţa asupra Siriei pentru a pune în aplicare un acord de încetare a conflictului credibil şi de a începe discuţiile politice.

Noul raport sugerează că recentul plan propus pentru implementarea unor aşa-zise “zone sigure” în Siria se prăbuşeşte rapid.

Pe baza informaţiilor legate de crimele în masă, Jones a declarat că apelurile Rusiei pentru crearea unor “zone de detensionare” a conflictului din ţară vor fi întâmpinate cu scepticism, adăugând că regimul lui Assad trebuie să pună capăt tuturor atacurilor asupra civililor şi forţelor opoziţiei. Iar Rusia trebuie să îşi asume răspunderea pentru a se asigura că regimul Assad se conformează cerinţelor.

Jones a detaliat informaţiile despre crematoriul lui Assad ca fiind parte a acuzaţiilor de “toleranţă clară [manifestată de Rusia] la adresa atrocităţilor siriene”, în condiţiile în care Moscova îl susţine pe Assad. “Sperăm că vom putea să lucrăm cu ruşii într-o manieră constructivă pentru a presa regimul [sirian] să pună capăt acestor atrocităţi”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe