SUA încearcă să convingă Turcia să renunţe la rachetele ruseşti. Oferă sistemul american Patriot

Sistemul antirachetă american Patriot
Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că depune eforturi pentru a convinge Turcia, un aliat din NATO, să cumpere sisteme de apărare antirachetă Raytheon Patriot în locul sistemului S-400 produs de ruşi.

Tina Kaidanow, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri politico-militare, a declarat luni reporterilor la Spectacolul Aerian Farnborough din Marea Britanie că oficiali din SUA “încearcă să ofere turcilor o înţelegere a ceea ce putem face cu privire la sistemul Patriot”, a precizat RFE/RL.

Turcia a refuzat de două ori sistemul Patriot în procesul de selecţie, prima dată alegând un sistem chinez şi apoi îndreptându-şi atenţia spre S-400 în 2017.

Directori din domeniul acestei industrii au afirmat că atunci când Turcia a luat în considerare achiziţionarea de sisteme Patriot, a dorit să obţină mai multe transferuri de tehnologie decât a fost dispus Washingtonul să ofere.

Însă Kevin Fahey, asistent al secretarului apărării, a declarat reporterilor la spectacolul aerian că Washingtonul depune acum mai multe eforturi pentru a îndeplini cererile Turciei.

“Turcia a fost interesată de Patriot, astfel că lucrăm de ceva timp asupra modului în care putem face acest lucru posibil”, a precizat Fahey.

Oficiali americani şi ai NATO au avertizat în repetate rânduri Ankara că sistemul de rachete rusesc nu poate fi integrat în sistemul de apărare aeriană şi antirachetă al alianţei militare vestice.

Mai mult, Congresul SUA a aprobat un proiect de lege care va interzice Ankarei să cumpere avioane de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin, în cazul în care avansează cu achiziţionarea sistemului S-400.

Kaidanow a declarat că Washingtonul este “îngrijorat că, prin achiziţionarea acestor sisteme de la ruşi, [Turcia] va susţine o parte din comportamentul” incorect al Moscovei în Europa şi în alte locuri.

Ea a mai menţionat că SUA doreşte să se asigure că sistemele achiziţionate de aliaţii americanilor au un rol de susţinere a “relaţiei strategice dintre noi şi aliaţii noştri. În cazul Turciei, este vorba de sistemele Patriot”.