SUA începe o campanie împotriva hegemoniei chineze la ONU

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că administraţia Trump îşi intensifică eforturile pentru a combate influenţa în creştere a Beijingului în cadrul organizaţiilor internaţionale, ca parte a campaniei „multi-dimensionale” a SUA de răspuns la expansiunea Partidului Comunist Chinez (PCC), pe care a descris-o drept „o ameninţare centrală a timpurilor noastre”.

Pompeo a spus că există „cel puţin o alunecare de 15 ani” a influenţei SUA în sistemul ONU, care a coincis cu evoluţia în creştere a Partidului Comunist.

Oficialii chinezi conduc în prezent patru dintre cele 15 agenţii specializate ale ONU. Regimul chinez a pus la punct strategii pentru a-şi spori prezenţa în organismele-cheie ale ONU pentru a-şi promova propriile interese, potrivit unui raport din aprilie al Comisiei de evaluare economică şi securitate SUA-China din Congres.

„Suntem, din păcate, reprezentaţi la un nivel inadecvat la toate nivelurile în aceste organizaţii internaţionale”, a spus Pompeo în cadrul unei audieri a Comitetului pentru relaţii externe din Senat la 30 iulie.

Dar administraţia încearcă să reacţioneze la campania dusă de Beijing, a spus el, citând succesul recent înregistrat - SUA a reuşit să evite în ultimul moment alegerea unui chinez la cârma Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI). Wang Binying a fost învins de Daren Tang, din Singapore, care a fost susţinut de Statele Unite şi de multe alte naţiuni occidentale, printr-un vot, rezultatul fiind 28 la 55.

„Chinezii au crezut că au o cale rapidă pentru asta”, a spus Pompeo. „Am propus un candidat bun. … Şi i-am zdrobit ”. „A fost un efort diplomatic uimitor.”

Pompeo afirmă că Departamentul de Stat va crea o echipă permanentă care să se concentreze pe alegerile poziţiilor de conducere la agenţiile ONU şi că va depune eforturi pentru a asigura reprezentarea SUA la aceste organe.

De asemenea, Pompeo a apărat decizia administraţiei Trump de a se retrage în mod oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la începutul acestui an, din cauza modului defectuos în care agenţia a tratat pandemia virusului Wuhan. Washingtonul a criticat în mod repetat agenţia de sănătate pentru dependenţa sa de Beijing şi pentru că a ajutat regimul comunist de la Beijing să muşamalizeze virusul în timpul focarului iniţial.

„Solicităm fiecărei ţări suverane să aleagă între libertate şi tiranie” - Mike Pompeo, Secretar de Stat.

Secretarul a spus că „mediul se transformă” şi devine atent la manevrele Partidului Comunist Chinez, iar Statele Unite lucrează la construirea unei „alianţe globale” care vizează acţiunile ostile ale regimului.

„Diplomaţia noastră viguroasă a ajutat la o trezire internaţională cu privire la ameninţarea generată de Partidul Comunist Chinez”, a spus Pompeo.

El a spus că un număr tot mai mare de ţări resping gigantul chinez Huawei din reţelele lor 5G, denunţând regimul pentru întărirea controlului său asupra oraşului Hong Kong şi intensificând manevrele maritime în Marea Chinei de Sud ca răspuns la agresiunile militare ale Beijingului.

„Solicităm fiecărei ţări suverane să aleagă între libertate şi tiranie”, a spus el.

„Ştiu toţi că Statele Unite este ţara cu care vor să fie alături. Stiu toţi că libertatea, şi sistemul nostru de valori, precum şi statul de drept, drepturile de proprietate, protecţia acestor drepturi inalienabile, sunt esenţiale pentru ţările lor. Şi de aceea cred că situaţia se va schimba peste tot în lume.”