SUA intenţionează să renegocieze acordul de comerţ liber cu Coreea de Sud

Administraţia Trump a declarat că doreşte să poarte discuţii cu Coreea de Sud pentru a revizui un acord de comerţ liber ce durează de cinci ani. Seul a declarat că discuţiile cu Washingtonul nu înseamnă neapărat că acordul va fi renegociat.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

SUA a anunţat miercuri Coreea de Sud că doreşte să renegocieze acordul de comerţ liber cu Seulul şi a cerut o întâlnire luna următoare.

Într-o scrisoare trimisă ministrului sud-coreean al Comerţului, Joo Hyung-hwan, reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a declarat că Washingtonul doreşte o întâlnire pentru a discuta “posibile amendamente şi modificări” la acel acord.

Termenii Acordului Comercial SUA-Coreea (KORUS) – care a intrat în vigoare în urmă cu 5 ani sub preşedintele american Barack Obama – prevăd ca discuţiile să înceapă într-un interval de 30 de zile, deşi încă nu a fost stabilită o dată.

“De la intrarea în vigoare a KORUS, deficitul nostru comercial în produse cu Coreea s-a dublat de la 13,2 miliarde de dolari la 27,6 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de produse americane au scăzut”, a precizat Lighthizer într-o declaraţie.

“Acest lucru este destul de diferit de ceea ce a vândut administraţia precedentă poporului american atunci când a cerut aprobarea acestui acord. Putem şi trebuie să facem mai bine”, a adăugat el.

Mişcarea reflectă criticile protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump la adresa acordurilor comerciale încheiate în trecut de SUA, precum şi promisiunea sa de a plasa “America pe primul loc”.

Un oficial al Ministerului sud-coreean al Comerţului, Yeo Han-koo, a confirmat joi pentru Reuters că un comitet comun se va întâlni în Seul sau Washington, adăugând că, totuşi, discuţiile nu înseamnă neapărat că Coreea de Sud va renegocia acordul.

“Ne vom întâlni şi vom discuta despre interesele şi temerile comune. Poziţia noastră este aceea că nu am convenit asupra renegocierii acordului”, a precizat Han-koo pentru Reuters.

Anunţul SUA a fost făcut, de asemenea, în condiţiile în care Coreea de Sud a declarat la începutul lunii iunie că va amâna instalarea ultimelor componente ale sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a cărui desfăşurare pe teritoriul sud-coreean a înfuriat Coreea de Nord şi principalul său aliat, China – deşi Washingtonul a declarat în repetate rânduri că obiectivul instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud este acela de a descuraja un potenţial atac nord-coreean.