SUA lansează noi sancţiuni împotriva programului nuclear iranian

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)

Departamentul Trezoreriei americane a impus joi sancţiuni suplimentare împotriva Iranului care vizează programul său nuclear, potrivit RFE/RL.

Acestea sunt primele măsuri restrictive de când Teheranul a ameninţat că nu va mai respecta total angajamentul faţă de acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

Sancţiunile vizează cinci persoane şi un grup internaţional de companii din Iran, Belgia şi China care au acţionat ca o reţea de aprovizionare pentru programul nuclear iranian.

Persoanelor şi companiilor le vor fi îngheţate active de pe teritoriul SUA, li se va refuza accesul la sistemul financiar american şi, de asemenea, vor fi etichetate drept “persoane care proliferează arme de distrugere în masă”, a susţinut într-o declaraţie secretarul de stat american Mike Pompeo.

“Iranul nu poate susţine pe scena globală că are intenţii bune în timp ce cumpără şi stochează produse pentru centrifuge”, a afirmat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-o declaraţie.

Iniţial, în baza acordului nuclear, Teheranul a promis că îşi va limita în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul unor beneficii economice şi a relaxării sancţiunilor internaţionale.

Dar, anul trecut, preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acord şi a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industriile cruciale ale petrolului şi în domeniul financiar. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA încheiat cu marile puteri: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

Franţa, Germania şi Marea Britanie – care împreună cu Rusia şi China au rămas în acord – au încercat să salveze JCPOA şi au conceput un sistem financiar complicat pentru a oferi Teheranului o oarecare relaxare economică.

Luând cuvântul la ONU, miercuri, ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că sancţiunile unilaterale pe care le-a aplicat preşedintele american Donald Trump “vizează în mod deliberat civili nevinovaţi pentru a atinge obiective politice nelegitime”.

De asemenea, Zarif a declarat că Washingtonul se implică într-un “terorism economic” în ceea ce priveşte impunerea sancţiunilor şi că “s-a împuşcat singur în picior” când s-a retras din acordul nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe