SUA lansează rachete de croazieră Tomahawk asupra Siriei

Distrugătoarele americane din Mediterană au lansat zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria după un presupus atac sângeros cu arme chimice.
Distrugătorul american USS Porter trage rachete Tomahawk asupra unor ţinte din Siria, 7 aprilie 2017
Distrugătorul american USS Porter trage rachete Tomahawk asupra unor ţinte din Siria, 7 aprilie 2017 (Ford Williams/U.S. Navy via Getty Images)

Distrugătoarele americane din estul Mediteranei au lansat în primele ore ale zilei de vineri un baraj de rachete de croazieră asupra Siriei ca răspuns la un atac chimic asupra civililor, pentru care a fost învinuit preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Mai mulţi oficiali americani au declarat că 59 de rachete Tomahawk au fost direcţionate înspre baza aeriană Shayrat din Homs, de unde se consideră că avioanele de luptă siriene au lansat atacul de marţi asupra localităţii Khan Sheikhoun. Atacul americanilor a vizat avioane de luptă siriene, o pistă de decolare şi mai multe staţii de alimentare, au adăugat oficialii.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacul aerian a distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată şi a provocat moartea a 4 soldaţi sirieni şi rănirea a câtorva zeci de soldaţi.

“Avem confirmarea morţii a patru militari, între care şi un general de brigadă din forţele aeriene siriene. Aeroportul a fost distrus aproape în totalitate: pista, depozitul de combustibil şi clădirea apărării aeriene au fost pulverizate”, a declarat pentru agenţia de ştiri DPA directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Schimbare de strategie

Este pentru prima dată când SUA a atacat în mod direct forţele lui Assad în războiul sirian ce durează de 6 ani.

Mişcarea marchează o amplificare majoră a conflictului după ce preşedintele american Donald Trump, care în timpul campaniei prezidenţiale a avertizat împotriva atragerii ţării sale într-un conflict sângeros între mai multe părţi, a indicat că SUA va răspunde la atacul chimic desfăşurat marţi în Siria.

Trump a declarat de la proprietatea sa Mar-a-Lago, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez, că atacul cu rachete este în interesul vital al securităţii naţionale americane.

SUA trebuie să “prevină şi să descurajeze răspândirea şi utilizarea de arme chimice mortale”, a precizat Trump, adăugând că nu există nicio îndoială că regimul sirian a desfăşurat atacul chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, în care au murit cel puţin 80 de oameni, inclusiv femei şi copii.

“Nu poate exista nicio dispută că Siria a folosit arme chimice interzise, că şi-a încălcat obligaţiile prevăzute de Convenţia privind Armele Chimice şi că a ignorat apelurile Consiliului de Securitate al ONU. Anii anteriori de schimbare a comportamentului lui Assad au eşuat, au eşuat foarte dramatic”, a susţinut liderul american.

Atacul cu rachete ar putea creşte riscul unei confruntări cu Rusia şi Iran, principalii susţinători ai lui Assad. Nu a fost imediat clar dacă în atac au fost lovite şi forţe ruseşti sau iraniene.

Căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat reporterilor că armata americană a anunţat Rusia în avans în privinţa atacului său cu rachete.

Iranul, la rândul său, are mulţi aliaţi în Orientul Mijlociu pe care i-ar putea folosi pentru a răspunde Statelor Unite şi aliaţilor săi. Iranul şi Siria au încheiat un acord de apărare reciprocă încă din anii 1980.

Mai mult, nu este clar dacă atacul cu rachete reprezintă doar un caz solitar sau dacă vor mai avea loc alte atacuri americane împotriva forţelor lui Assad.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a indicat că loviturile nu sunt parte a unei campanii, ci doar un răspuns punctual. “Consider că atacul în sine a fost proporţionat”, a precizat el.

Rusia avertizează

Ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat anterior că vor exista consecinţe negative dacă Washingtonul va lua măsuri militare în Siria.

“Întreaga responsabilitate, în cazul în care are loc o acţiune militară, va sta pe umerii celor care au iniţiat o astfel de acţiune tragică”, a precizat oficialul rus.

Atacul de vineri dimineaţă reprezintă o întoarcere cu 180 de grade faţă de declaraţiile făcute săptămâna trecută de Trump şi Tillerson, care au sugerat că înlăturarea lui Assad de la putere nu mai este o prioritate pentru SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe