SUA menţine patrule în Marea Chinei de Sud după ce China a avertizat un avion american de recunoaştere

Un membru al echipajului avionului american P-8A  Poseidon prezintă imagini cu activităţile de contrucţie chineze pe  Reciful Fiery Cross în disputatele Insule Spratly, Marea Chinei de  Sud.
Un membru al echipajului avionului american P-8A Poseidon prezintă imagini cu activităţile de contrucţie chineze pe Reciful Fiery Cross în disputatele Insule Spratly, Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)

Statele Unite au promis joi că vor menţine patrulele aeriene şi maritime în apele internaţionale după ce Marina chineză a avertizat de mai multe ori un avion de recunoaştere american să părăsească spaţiul aerian de deasupra insulelor artificiale pe care China le construieşte în disputata Mare a Chinei de Sud, susţine Reuters.

Marina chineză a emis 8 avertismente echipajului avionului P8-A Poseidon, cel mai avansat avion de recunoaştere al armatei americane, când acesta se afla miercuri în misiune, conform unui reporter CNN, care se afla la bordul avionului.

Atunci când piloţii americani au răspuns că avionul zbura prin spaţiul aerian internaţional, un operator radio chinez a declarat cu insistenţă: “Aici este Marina chineză ... Plecaţi!”

Avionul Poseidon a zburat la o altitudine de 4.500 de metri, a declarat CNN, şi înregistrările video oferite de Pentagon păreau să fi fost făcute direct deasupra unei insule artificiale.

Incidentul, alături de avertismentele chineze adresate recent avioanelor militare filipineze ca acestea să părăsească zona din jurul Arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, sugerează faptul că Beijing-ul încearcă să creeze o “zonă de excludere militară” deasupra noilor sale insule artificiale din regiune.

Unii experţi în securitate se tem de o eventuală confruntare, în special după ce un oficial american a declarat săptămâna trecută că Pentagonul ia în considerare trimiterea de avioane şi nave militare pentru a proteja libertatea de navigaţie în jurul insulelor artificiale chineze.

Daniel Russel, secretar de stat adjunct şi diplomat senior pentru Asia de Est, a declarat presei în Washington că zborul de recunoaştere american a fost “complet adecvat” şi că forţele maritime şi aeriene americane vor “continua să îşi exercite” dreptul de a opera în apele internaţionale şi spaţiul aerian internaţional.

El a declarat că Statele Unite vor merge chiar mai departe pentru a proteja dreptul tuturor ţărilor de a se mişca în apele internaţionale şi spaţiul aerian internaţional.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a declarat că nu este la curent cu acest incident, adăugând: “China are dreptul de a monitoriza apele şi spaţiul aerian relevant pentru a proteja suveranitatea ţării şi pentru a preveni accidentele pe mare.”

Un “stup” de construcţii

Filmările video realizate de P8-A Poseidon deasupra noilor insule şi difuzate de CNN surprind atât un “stup” de construcţii şi activităţi de dragare, cât şi prezenţa navelor de luptă chineze în apropiere, conform Reuters.

CNN a declarat că este pentru prima dată când Pentagonul a desecretizat un material video privind activităţile chineze de construire în Marea Chinei de Sud şi un material audio cu avertizările adresate unui avion de luptă american.

Unităţile militare de pe una dintre noile insule, numită Reciful Fiery Cross, şi inclusiv o pistă de aterizare lungă de 3 km, ar putea deveni operaţionale până la sfârşitul acestui an, a declarat recent un comandant american pentru Reuters. În acelaşi timp, Washingtonul este îngrijorat de faptul că Beijing-ul va folosi insulele artificiale pentru a-şi consolida revendicările teritoriale în defavoarea rivalilor săi mai slabi.

China revendică suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud, prin care trec anual nave comerciale cu încărcături în valoare totală de 5 trilioane de dolari. La rândul lor, Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei revendică parţial Marea Chinei de Sud.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a subliniat săptămâna trecută dreptul Chinei de a revendica recifele, adăugând că determinarea ţării sale de a-şi proteja interesele este “tare ca piatra”.

În plus, China a declarat că are tot dreptul să creeze o Zonă de Identificare pentru Apărarea Aeriană (ADIZ) în Marea Chinei de Sud, dar condiţiile curente nu îi permit încă acest lucru.

Zonele ADIZ sunt folosite de unele ţări pentru a-şi extinde controlul dincolo de graniţele naţionale, cerând avioanelor civile şi militare să se identifice sau riscă să fie interceptate militar.

În timpul misiunii avionului american P8-A Poseidon, pilotul unui zbor din zonă al companiei Delta Air Lines a discutat pe aceeaşi frecvenţă după ce a auzit avertismentele chineze şi s-a identificat ca fiind un zbor comercial. Operatorul chinez l-a liniştit pe pilot şi zborul Delta şi-a continuat traseul, conform CNN.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe