SUA: „Neutralitatea Internetului” a lui Barack Obama abrogată

(Getty Images)

Comisia Federală de Comunicaţii a Statelor Unite (CFC), condusă acum de o majoritate republicană, a votat joi pentru abrogarea reglementărilor privind „neutralitatea Internetului”. Votul membrilor comisiei a fost amânat pentru puţin timp din cauza unei „ameninţări pentru securitate” ce a fost ulterior identificată drept o ameninţare falsă cu bombă. Dar apoi ei au votat aşa cum s-a aşteptat toată lumea: republicanii Ajit Pai, Brendan Carr şi Michael O’Reilly au votat pentru abrogare, iar democraţii Mignon Clyburn şi Jessica Rosenworcel au votat împotrivă.

Problema reală a „neutralităţii Internetului” este cine controlează lărgimea de bandă (bandwidth) pe care furnizorii de servicii de Internet o oferă clienţilor lor: furnizorii sau guvernul. Companiile de telecomunicaţii susţin de mult timp că ar trebui să fie capabile să forţeze clienţii care consumă mai multă bandă decât alţii să plătească mai mult pentru accesul lor la Internet, în timp ce diverse companii hi-tech şi grupuri de activişti au declarat că accesul la Internet ar trebui să fie complet liber.

În cele din urmă, legea federală oferă CFC autoritatea asupra lărgimii de bandă a Internetului aproximativ în acelaşi mod în care reglementează transmisiunile de televiziune şi de radio, chiar dacă ele funcţionează complet diferit.

Companiile de telecomunicaţii susţin că veniturile suplimentare generate din „ştrangulare” – reducerea vitezelor de download pentru clienţii care plătesc cel mai puţin, în timp ce îi forţează pe alţii să plătească mai mult pentru o bandă extinsă – vor duce la mai multă cercetare, dezvoltare şi inovaţie. Testul real va fi atunci când clienţii vor rămâne cu furnizorii de servicii de Internet care adoptă mecanismele de “ştrangulare”, sau vor trece la furnizorii care nu aplică aceste măsuri.