SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informaţii privind finanţele grupului Hezbollah

Bancnote de 50 şi 100 de dolari
Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)

Srarele Unite au oferit luni o recompensă de aproximativ 10 milioane de dolari (8,9 milioane de euro) pentru informaţii care ar permite Washingtonului să submineze finanţele mişcării militante şiite libaneze Hezbollah, potrivit Deutsche Welle.

Departamentul de Stat american a declarat că informaţiile ar putea include date despre donatorii Hezbollah, instituţii financiare care facilitează tranzacţiile grupului sau companii controlate de acesta.

Departamentul a menţionat trei presupuşi finanţatori ai Hezbollah ca exemple ale activităţilor pe care SUA speră să le blocheze.

Adham Tabaja este aparent membru Hezbollah care are legături directe cu elemente de top ale mişcării şiite, inclusiv organul operaţional al acesteia, Jihadul Islamic. În plus, Tabaja deţine proprietăţi în Liban în numele grupului.

Ali Youssef Charara aparent a primit milioane de dolari de la Hezbollah pentru a investi în proiecte comerciale care susţin financiar grupul terorist, iar Mohammad Ibrahim Bazzi aparent a oferit grupului milioane de dolari, bani obţinuţi din activităţile sale de afaceri.

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a referit la un apel recent al Hezbollah pentru donaţii ca indiciu că SUA a reuşit să submineze finanţele Iranului.

Într-o vizită efectuată luna trecută la Beirut, Pompeo a cerut Libanului să combată “ambiţiile întunecate” ale Iranului şi ale grupului Hezbollah.

Ministrul libanez de Externe, Gebran Bassil, a declarat în schimb că Hezbollah nu este un grup terorist şi că se bucură de mulţi susţinători.

SUA a promis timp de decenii că va lupta împotriva militanţilor Hezbollah în Liban. În 1983, un atac asupra unei unităţi militare din Beirut a provocat moartea a 214 soldaţi americani.

Dar Hezbollah funcţionează şi ca partid politic, deţinând posturi în actualul Cabinet al Libanului, şi este susţinut de unii libanezi care îşi amintesc de campania sa de gherilă care a forţat Israelul să se retragă din Liban în anul 2000.

De la lansarea programului american Rewards for Justice în 1984, s-au plătit peste 150 milioane de dolari unui număr de peste 100 de persoane care au furnizat date despre terorişti sau informaţii care au contribuit la prevenirea unor atacuri teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe