SUA: oraşele ard, însă nimeni nu îndrăzneşte să-i spună Insurecţie Comunistă

Violenţa care a izbucnit după moartea lui George Floyd, în urma arestului operat de poliţia din Minneapolis, este o insurecţie inspirată de comunism - pur şi simplu
Proteste majore în SUA, 30 mai 2020
Proteste majore în SUA, 30 mai 2020 (AFP / Getty Images)

Zilele acestea, numeroase oraşe din SUA au înregistrat evenimente violente şi haos. Autovehicule şi clădiri incendiate, magazine jefuite şi chiar cea de-a treia secţie de poliţie din Minneapolis a fost arsă, ofiţerii abandonând clădirea.

Dar lucrurile nu se termină aici.

Aparent, protestele au fost generate de moartea lui George Floyd în timpul unei arestări. Dacă ar fi să-i ascultăm pe analiştii de stânga, vinovatul ar fi rasismul sistemic şi brutalitatea poliţiei.

Unii dintre cei de stânga susţin, aşa cum au făcut-o în timpul mişcării Occupy Wall Street, că protestele au fost deturnate de elemente violente care doresc să discrediteze mişcarea.

Comentatorii conservatori, pe de altă parte, vorbesc despre frustrare şi furie, despre o reacţie la claustrofobia generată de săptămâni de carantină şi măsuri restrictive.

Dar şi unii şi alţii sunt "pe lângă".

Violenţa care a izbucnit după moartea lui George Floyd, în urma arestului operat de poliţia din Minneapolis, este o insurecţie inspirată de comunism - pur şi simplu.

Socialiştii democraţi din America

Minneapolis găzduieşte o celulă (numită Twin Cities) - de 600 de tovarăşi - a celei mai mari organizaţii marxiste din SUA, Democratic Socialists of America (DSA) - care sprijină activ protestele şi care a participat la acestea.

DSA, care lucrează strâns cu grupurile aliniate mişcării Antifa, a sprijinit o rezoluţie adoptată în cadrul convenţiei sale naţionale din august pentru a forma un „Grup de lucru naţional care să ajute la colaborare şi distribuirea resurselor pentru a sprijini Organizaţia Antifascistă”. Rezoluţia o spune răspicat: „Un picior în instituţii, un picior în stradă”.

Pe 27 mai, organizaţia locală Twin Cities DSA a emis un apel pe social media cerând ajutor logistic acordat tovarăşilor - „aprovizionări” - în aceeaşi intersecţie în care o filială a companiei Auto Zone a fost incendiată total, mai târziu, în aceeaşi seară.

"Vrei să-i ajuţi pe tovarăşii tăi care protestează împotriva Secţiei a Treia din intersecţia Lake cu Minnehaha? Iată o listă de lucruri de care au nevoie oamenii din teren”, suna postarea marxiştilor pe Facebook.

Lista ataşată mesajului includea consumabile medicale împreună cu „lemn stratificat pentru scuturi”, „sau orice altceva care ar putea fi util la protejarea de poliţie”, „rachete de tenis” şi „bastoane de hochei”. De asemenea, se cereau autovehicule: „se pare că o altă nevoie mare este pentru a-i ajuta pe cei care vor să călătorească”. Întrebarea este dacă nevoia se referea la ambulanţe private sau maşini necesare pentru a răspândi revoltele în celelalte state.

Grupul de lucru eco-socialist din Twin Cities DSA a trimis pe Twitter tovarăşilor cererea de a „susţine continuarea revoltei clasei muncitoare!”.

Twin Cities DSA a transmis, de asemenea: "Vă rugăm să donaţi şi fondului de solidaritate TCDSA, deoarece oamenii vor avea nevoie de ajutor în zilele şi săptămânile următoare! Asta înseamnă bani pentru cauţiuni şi plata avocaţilor".

Pe 28 mai, Comitetul Naţional Politic DSA a emis o declaraţie încărcată emoţional şi extrem de părtinitoare în sprijinul "revoluţionarilor":

„Noi, Comitetul Naţional Politic al Socialiştilor Democraţi din America, condamnăm executarea publică a lui George Floyd de către poliţia din Minneapolis. Crima lor se încadrează în tiparul profund înrădăcinat al violenţei, al segregaţiei rasiale împotriva celor de culoare şi al opresiunii susţinute de poliţia din această ţară. ... Aceasta este supremaţia albă. ..."

„Violenţa poliţistă rasistă nu este întâmplătoare în sistemul capitalist, ci este necesară pentru menţinerea funcţionării sale. Recunoaştem că, în timp ce luptăm pentru o lume mai bună, poliţiştii ne vor ameninţa protestele, poliţia ne va rupe liniile de pichet, poliţia îşi va exercita selectiv monopolul împotriva violenţei împotriva oamenilor de culoare şi a clasei muncitoare pentru a-i proteja pe cei cu putere şi privilegii..."

„Suntem alături şi simţim aceeaşi ură ca cei care se fac auziţi pe stradă, după ani buni de sufocare din cauza poliţiei şi sărăciei, după ani de zile de jaf comis de corporaţii, proprietari şi miliardari. ...“

Organizaţia locală din Atlanta - Metro Atlanta DSA - a fost implicată în mod similar - în haosul din Atlanta.

Seattle DSA este, de asemenea, implicat. Filialele DSA din Memphis şi Los Angeles au organizat evenimente şi strâng fonduri pentru „Revoltele George Floyd din toată ţara”.

Partidul Mondial al Muncitorilor

Partidul Mondial Stalinist - Troţkist al Muncitorilor (WWP), care sprijină Coreea de Nord, Rusia, China, Cuba şi Iran şi are organizaţii locale în aproximativ 15 oraşe din America - este participant la proteste.

Monica Moorehead a WWP a scris un articol în 28 mai, intitulat „Împotriva violenţei poliţieneşti şi a capitalismului, revolta este justificată”.

„Workers World îi salută pe toţi protestatarii curajoşi din Minneapolis, momentan centrul luptei împotriva terorii poliţiei. De asemenea, îi salutăm pe acei activişti din Los Angeles, Memphis şi alte oraşe care organizează proteste şi înfruntă pandemia ieşind în stradă pentru a demonstra solidaritate cu obiectivul: Justiţie pentru George Floyd şi toate victimele violenţei poliţiei."

Moorehead continuă să citeze modul în care fondatorul WWP, Sam Marcy, apără revoltele din Los Angeles din 1992, în timpul cărora au murit 63 de persoane:

Asistăm la imagini ale insurecţiei depline la care extrema stângă lucrează de zeci de ani. În câteva ore, celulele militante Antifa din toată ţara s-au mobilizat pentru a ajuta revoluţionarii Black Lives Matter. Prima fereastră spartă este semnalul ca jefuitorii să înceapă să acţioneze. Urmează incendiile

„În vremurile în care burghezia este cu spatele la zid, când masele s-au ridicat brusc şi neaşteptat, burghezia devine foarte lirică în folosirea violenţei. Colportează tot felul de minciuni şi înşelăciuni cu privire la lipsa de disciplină a câtorva oameni, în ciuda multora care respectă legea."

„Aici marxismul explică totul. Opinia marxistă asupra violenţei face distincţia între violenţa asupritorilor şi violenţa ca răspuns al maselor. Simplul fapt de a putea formula acest lucru este un pas uriaş înainte, care se desparte de laudele burgheze dezgustătoare aduse nonviolenţei. Ei nu înţeleg niciodată că masele nu au făcut niciodată un salt real înainte cu ajutorul teoriei nonviolenţei. Timiditatea nu a reuşit niciodată în istorie."

Partidul Comunist Revoluţionar

Partidul Comunist Revoluţionar, care se revendică drept maoist, foloseşte moartea lui George Floyd pentru a solicita „o mişcare pentru o revoluţie reală”. Au emis comunicatul nr. 6 intitulat „Poliţia comite omor după omor după omor ... împotriva TA care eşti sătul şi obosit de nebunie şi gata să faci parte dintr-o mişcare pentru o REVOLUŢIE REALA”:

„Dacă te-ai săturat să vezi videoclipuri după videoclipuri ale acestor crime comise de către poliţie ... trebuie să ... te alături unei mişcări pentru o revoluţie reală, să te pregăteşti pentru o perioadă în care va fi posibil să conduci milioane de persoane în lupta pentru a doborî acest sistem şi a-l înlocui cu o nouă societate bazată pe Constituţia pentru Noua Republică Socialistă din America de Nord."

Partidul pentru Socialism şi Eliberare

Partidul marxist-leninist pro-China, Iran, Coreea de Nord, Cuba, Venezuela şi Rusia pe nume Partidul pentru Socialism şi Eliberare are celule în aproximativ 30 de state. El încearcă, de asemenea, să exploateze moartea lui George Floyd, referindu-se la acest moment din istorie ca la o „perioadă absolut critică” pentru a-şi impune viziunea asupra unei revoluţii comuniste:

„Poliţia îşi va îndeplini întotdeauna rolul de forţă de şoc a supremaţiei albe şi a capitalismului atâta timp cât există în acest stat rasist".

„În această perioadă absolut critică, ne întărim hotărârea de a construi organizaţii capabile să ducă lupta de clasă militantă împotriva statului rasist şi a clasei conducătoare. ... În mijlocul crizei profunde, uciderile motivate rasial ale lui George Floyd, Ahmaud Arbery în Brunswick, Georgia, Breonna Taylor în Louisville, Ky. şi Sean Reed în Indianapolis, Indiana - demonstrează că protestele şi luptele trebuie continuate şi intensificate“.

O vară lungă, toridă

În ciuda dovezilor copleşitoare şi abundente potrivit cărora comuniştii sunt puternic implicaţi în aceste proteste şi revolte, foarte puţini jurnalişti sunt dispuşi să expună adevărul.

O excepţie notabilă este Andifa Ngo, expert în organizaţia Antifa. Pe 30 mai, Ngo a postat pe Twitter:

„Asistăm la imagini ale insurecţiei depline la care extrema stângă lucrează de zeci de ani. În câteva ore, celulele militante Antifa din toată ţara s-au mobilizat pentru a ajuta revoluţionarii Black Lives Matter. Prima fereastră spartă este semnalul ca jefuitorii să înceapă să acţioneze. Urmează incendiile".

Ngo a adăugat mai târziu:

"Mass-media, politicienii, publicul - cu toţii - am subestimat pregătirea, obiectivele şi capacitatea extremiştilor de stânga. Fiecare capitol al revoltelor are un scop. Incendiile distrug economia. Revoltele pot copleşi poliţia şi chiar armata. Toate acestea duc la o stare de haos, dacă vor continua".

DSA are acum 66.000 de membri la nivel naţional şi organizaţii locale în aproape fiecare stat. Alte grupuri comuniste, cum ar fi Partidul Comunist al SUA, Drumul Eliberării, Alternativa Socialistă, Partidul Internaţional al Muncitorilor, Partidul pentru Socialism şi Eliberare, Partidul Socialist Unitar şi Partidul Comunist Revoluţionar, precum şi aliaţii lor din Black Lives Matter şi Antifa pot mobiliza zeci de mii de militanţi şi se pot organiza în scurt timp.

În timpul revoltelor din Ferguson din 2014, organizaţia socialistă pro-chineză Freedom Road (acum Liberation Road) şi aliaţii ei susţin că au adus aproape 10.000 de activişti în St. Louis, Missouri, pentru a îngroşa rândurile "protestatarilor".

Fără comunişti ar mai exista incidente ocazionale cu conotaţii rasiale. Cu toate acestea, revoltele majore ale oraşelor din anii '60 (Newark, Detroit, Chicago, Watts şi multe altele) şi toate de atunci până acum au fost umflate devenind incidente majore - de către forţe comuniste.

Stânga americană are acum puterea de a începe revolte în aproape toate oraşele importante din SUA.

Dacă nu sunt contracarate cu forţa, aceste revolte şi proteste actuale vor continua de-a lungul verii până la alegeri. Cele două obiective ale lor sunt de a stopa redresarea economică a SUA şi de a evita realegerea preşedintelui Donald Trump.

Aceste revolte nu au nicio legătură cu rasa şi - dimpotrivă - au legătură cu schimbarea regimului şi revoluţia.

Cu excepţia cazului în care se iau măsuri hotărâte, americanii vor avea o vară lungă şi toridă.

Există toate şansele ca Revoluţia să ajungă în oraşul în care staţi.