SUA ordonă Chinei să închidă consulatul din Houston. Personalul consular arde documente de două zile (video)

Personalul consulatului chinez din Houston are documente după ce SUA a ordonat închiderea misiunii
Personalul consulatului chinez din Houston are documente după ce SUA a ordonat închiderea misiunii (Twitter/ KPRC2Tulsi/Breaking 911)

Poliţia a declarat mai multor publicaţii că funcţionarii chinezi de la consulatul din Houston ard documente în pubele de gunoi. Nu este clar despre ce documente ar fi vorba.

Evoluţia a survenit după ce SUA a cerut regimului comunist de la Beijing să închidă consulatul oraşului într-o „escaladare fără precedent”. Mass-media chineză de stat a raportat că SUA au acordat Chinei 72 de ore pentru a închide misiunea diplomatică din Houston.

Departamentul de Stat a declarat că închiderea a fost dispusă pentru a „proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private ale americanilor”.

China a înfăţişat decizia ca şi cum ar fi urmarea relaţiilor tensionate dintre SUA şi China, susţinând că SUA „a stigmatizat în mod repetat China” şi a promis să riposteze dacă SUA nu revine asupra deciziei.

Personalul consulatului chinez din Houston este ocupat să ardă documente, după ce China a afirmat că SUA au acordat 72 de ore pentru a închide reprezentanţa diplomatică.

Postul local ABC 13 a raportat miercuri dimineaţa devreme că pubele pline cu documente au fost arse în curtea consulatului.

Un oficial al Poliţiei a declarat pentru Houston Chronicle că martorii au văzut că au fost arse documente în ceea ce păreau să fie coşuri de gunoi deschise, situate în afara clădirii.

Marţi seara, oficiali ai Poliţiei au declarat pentru postul TV Fox26 Houston că un incendiu a fost raportat la consulat, dar că evenimentul este cauzat de fervoarea cu care diplomaţii comunişti ard documente. Activitatea a continuat chiar şi după ora 8 seara.

Fox26 a raportat că Poliţia şi secţia de pompieri nu au obţinut permisiunea să intre în sediu, care este considerat teritoriu chinez. Oficiali ai Poliţiei au declarat pentru Houston Chronicle că Poliţia nu avea voie să intre în clădire.

Nu este clar ce documente ar putea conţine sau care este legătura lor cu închiderea consulatului.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unor solicitări de comentarii.

Ministerul de Externe al Chinei a afirmat miercuri, într-o declaraţie, că SUA a ordonat ieri închiderea consulatului. Ministerul a numit măsura o „escaladare fără precedent” a relaţiilor dintre cele două supraputeri.

"La 21 iulie, SUA au cerut brusc Chinei să închidă Consulatul General de la Houston. Aceasta a fost o provocare politică iniţiată unilateral de SUA împotriva Chinei", a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat pentru The Washington Post: „Am cerut închiderea consulatului general al Republicii Populare Chineze din Houston pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private ale americanilor”.

Aceasta a spus că SUA „nu va tolera încălcările de suveranitate şi intimidarea poporului american de către Republica Populară Chineză, aşa cum nu am tolerat nici practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul de locuri de muncă americane şi alte comportamente necorespunzătoare”.

Wang Wenbin a afirmat că demersul „a încălcat grav dreptul internaţional şi normele de bază ale relaţiei internaţionale” şi că aceasta dăunează relaţiilor dintre SUA şi China.

"China condamnă cu tărie acest lucru. China îndeamnă SUA să revoce imediat decizia greşită", a menţionat el, adăugând că "În caz contrar, China va da cu siguranţă un răspuns adecvat şi necesar."

Hu Xijin, redactorul ziarului Global Times, portavoce a Partidului Comunist Chinez, a susţinut că SUA a acordat Chinei doar 72 de ore pentru a închide consulatul.

Marţi, Departamentul de Justiţie a acuzat doi hackeri chinezi sprijiniţi de stat de pătrundere ilegală în sistemele informatice a sute de companii, guverne şi activişti individuali şi de furt de date. Nu este clar dacă aceste acuzaţii sunt legate de închiderea consulatului şi de arderea documentelor.

Secretarul de Stat Mike Pompeo, care efectuează un turneu prin ţările europene pentru a conştientiza aliaţii americani despre pericolele pe care le generează comportamentul agresiv al Partidului Comunist Chinez, a declarat ieri că invită ţările occidentale la formarea unei coaliţii care să stăvilească comportamentul agresiv şi periculos la adresa valorilor occidentale pe care îl are Partidul Comunist Chinez.