SUA pe cale să piardă Orientul complet. Urmărind un rol mai mare în Libia, Rusia trimite forţe în Egipt

Retragerea SUA din Orientul Mijlociu, patronată de fostul preşedinte american împreună cu Hillary Clinton, pare să fie totală: Rusia îşi măreşte sfera de influenţă din Iran şi Siria în Libia şi acum Egipt, unde tulburările din 2010 au iscat căderea unuia dintre aliaţii tradiţionali ai SUA - Hosni Mubarak.
Forţe speciale ruseşti.
Forţe speciale ruseşti. (Captură Foto)

Moscova pare să fi desfăşurat recente forţe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropierea frontierei cu Libia, potrivit surselor americane şi egiptene, o mutare care va amplifica temerile Washingtonului în legătură cu rolul tot mai mare al Rusiei în Libia.

Diplomaţii şi oficialii americani au declarat că orice desfăşurare de forţe ruseşti de acest gen ar putea face parte dintr-un plan tactic de a-l susţine pe comandantul militar libian Khalifa Haftar, care a suferit pierderi într-un atac desfăşurat în 3 martie de Brigăzile de Apărare Benghazi asupra porturilor petroliere controlate de forţele sale militare.

Mai mulţi oficiali americani, care au discutat sub anonimat, au declarat că SUA a observat ceea ce păreau să fie forţe speciale şi drone ruseşti la Sidi Barrani, la aproximativ 100 km distanţă de graniţa dintre Egipt şi Libia.

Surse ale securităţii egiptene au oferit mai multe detalii, descriind o unitate rusească de comando, alcătuită din 22 de membri, dar a refuzat să discute despre misiunea acesteia. Sursele au adăugat că Rusia a folosit, de asemenea, o altă bază egipteană mult mai spre est, în Marsa Matrouh, la începutul lunii februarie.

Aceste aparente desfăşurări de trupe ruseşti nu au fost raportate anterior.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat luni la comentarii, iar Egiptul a negat prezenţa oricărui contigent rusesc pe teritoriul său.

“Nu există niciun soldat străin din nicio ţară străină pe teritoriul egiptean. Aceasta este o problemă de suveranitate”, a declarat Tamer al-Rifai, purtător de cuvânt al armatei egiptene.

Armata americană a refuzat să comenteze. Obţinerea de informaţii de către SUA în ceea ce priveşte activităţile militare ruseşti este deseori complicată de faptul că ruşii folosesc contractori sau soldaţi fără uniformă, au mai precizat oficialii.

Avioanele militare ruseşti au transportat aproximativ 6 unităţi militare la Marsa Matrouh înainte ca avioanele să îşi continue zborul spre Libia după 10 zile, au declarat surse egiptene.

Reuters nu a putut confirma independent prezenţa oricăror forţe speciale, drone sau avioane militare ruseşti în Egipt.

Mohamed Manfour, comandantul bazei aeriene Benina de lângă Benghazi, a negat că Armata Naţională Libiană (ANL) a comandantului Haftar a primit asistenţă militară de la guvernul rus sau din partea contractorilor militari ruşi şi a declarat că nu există forţe ruseşti sau baze în estul Libiei.

Câteva ţări occidentale, inclusiv SUA, au trimis forţe speciale şi consilieri militari în Libia în ultimii doi ani. Armata americană a desfăşurat, de asemenea, lovituri aeriene pentru a sprijini, anul trecut, o campanie libiană care a alungat grupul jihadist Statul Islamic din fortăreaţa sa din oraşul Sirte.

Întrebări legate de rolul Rusiei în Africa de Nord coincid cu temerile tot mai mari ale Washingtonului privind intenţiile Moscovei în Libia bogată în petrol, care a devenit un amestec de fiefuri rivale în urma unei revolte susţinute de NATO în 2011 împotriva răposatului lider Moammer Gaddafi, care a fost un client al fostei Uniunii Sovietice.

Până acum, guvernul din Tripoli susţinut de ONU nu a ajuns la o înţelegere cu generalul Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naţionale Libiene.

Chiar dacă guvernele occidentale au fost deja iritate de intervenţia ruşilor în Siria pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, oficialii ruşi s-au întâlnit recent cu ambele părţi libiene iar Moscova pare să fie pregătită să acorde suportul diplomatic lui Khalifa Haftar.