SUA: Phenianul a folosit agentul chimic VX pentru a-l ucide pe fratele vitreg al lui Kim Jong-un

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Fratele dictatorului nord-coreean, Kim Jong-nam, a fost ucis cu un agent chimic folosit în război la ordinele guvernului Coreei de Nord, a concluzionat SUA. Pe fondul unei aparente îmbunătăţiri a relaţiilor inter-coreene, Washingtonul a plasat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Guvernul american a susţinut marţi că agentul chimic VX folosit în război a fost utilizat de Phenian pentru a-l asasina pe Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, pe aeroportul din Kuala Lumpur în 2017, a precizat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, într-o declaraţie publicată marţi.

“Această manifestare publică a dispreţului faţă de normele universale împotriva utilizării armelor chimice demonstrează şi mai mult natura necugetată a Coreei de Nord şi subliniază că nu ne putem permite să tolerăm orice fel de program nord-coreean de arme de distrugere în masă”, a afirmat Nauert.

SUA a făcut acuzaţiile la un an după ce autorităţile malaeziene au determinat că moartea lui Kim Jong-nam a fost provocată de VX, un gaz iritant foarte toxic care nu are culoare, miros şi gust.

Expunerea la VX poate fi tratată, dar un antidot trebuie să fie folosit imediat pentru a fi eficient. Ministrul malaezian al Sănătăţii a afirmat că Kim Jong-nam a murit la 20 de minute după expunere.

Sancţiuni americane suplimentare împotriva Phenianului au intrat în vigoare din cauza concluziei privind asasinarea lui Kim Jong-nam, inclusiv restricţii privind asistenţa americană externă, ajutoare financiare şi vânzări de arme, completând o listă de alte măsuri adoptate deja împotriva regimul comunist nord-coreean.

Sancţiunile par să fie în mare parte simbolice, de exemplu interdicţii privind vânzările către Coreea de Nord în baza Legii pentru Controlarea Exportului de Arme.

Anunţul Departamentului de Stat a fost făcut într-un moment sensibil pentru Peninsula Coreeană şi SUA, în condiţiile în care o delegaţie din Coreea de Sud – inclusiv cinci delegaţi prezidenţiali – au pus capăt unei vizite istorice în Phenian în timpul căreia cele două tabere au căzut de acord să organizeze un summit inter-coreean.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că apreciază oferta făcută de Coreea de Nord cu privire la discuţiile pentru denuclearizare, adăugând că este pozitivă şi “sinceră”.

Trump a creditat presiunea generată de sancţiunile Washingtonului şi “marele ajutor” din partea Chinei pentru progresul diplomatic şi a refuzat să excludă o posibilă întâlnire istorică cu dictatorul nord-coreean Kim Kong-un.

Liderul nord-coreean a declarat că doreşte să ia în considerare abandonarea costisitoarelor şi controversatelor sale programe de arme de distrugere în masă dacă SUA este de acord să nu atace sau să nu răstoarne regimul.

Procesul pentru crimă continuă

Kim Jong-nam a fost ucis în 13 februarie 2017 pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Două femei, indoneziana Siti Aisyah şi vietnameza Doan Thi Huong sunt acuzate că i-au aruncat pe faţă agentul chimic VX. Niciun alt suspect nu se află în custodia autorităţilor şi ambele femei sunt judecate în Malaezia pentru uciderea fratelui dictatorului nord-coreean. Avocaţii celor două femei au declarat anterior că acestea au crezut că fac o glumă pentru o emisiune televizată. Amândouă au pledat nevinovate.

Pentagonul a declarat anterior că Phenianul probabil are un îndelungat program de arme chimice şi dispune de capabilitatea de a produce agenţi iritanţi sau agenţi care provoacă băşici, sângerare sau sufocare.

Regimul nord-coreean a negat acuzaţiile, afirmând că ele fac parte dintr-o campanie desfăşurată împotriva programului său nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe