SUA: Plutoniu radioactiv detectat în aer lângă complexul nuclear american Hanford

Departamentul Energiei şi Sănătăţii din Washington investighează aceste constatări. Până în prezent, nu au determinat cauza.
.
. (photos.com)

Doar la zece zile după urgenţa de la complexul nuclear american Hanford din Washington, de la începutul lunii mai, când surparea unui tunel la o instalaţie nucleară a determinat îngrijorări privind impactul deşeurilor radioactive, Departamentul de Energie al SUA încerca să facă faţă unei a doua situaţii de urgenţă, când au apărut semne că ar putea exista o scurgere la unul dintre rezervoarele de colectare a deşeurilor nucleare. Potrivit relatărilor, rezervorul în cauză - AZ 101 - a fost pus în funcţiune în 1976, având preconizată o durată de viaţă de circa 20 de ani. Până în 2017, el colectează deşeuri radioactive şi contaminate chimic de 41 de ani.

Reamintim că înainte de cea de-a doua scurgere, pe 9 mai, muncitorii au descoperit o gaură de 6x6 metri într-un tunel utilizat pentru stocarea echipamentelor radioactive şi contaminate chimic din epoca războiului rece. Mai mult, îmbrăcămintea unui lucrător a fost expusă la contaminarea radioactivă a locului. Echipamentul de detectare al contaminării a găsit material radioactiv în trei locuri: pe pantoful, cămaşa şi pe pantalonii muncitorului. Potrivit lucrătorilor din domeniu, obiectele contaminate au fost îndepărtate, ambalate şi eliminate corespunzător.

În urma acestor incidente, toate fluxurile de ştiri care implică Hanford şi scurgerile sale neregulate de materiale radioactive au dispărut, chiar dacă au apărut îngrijorări că scurgerile de la instalaţia radioactivă nu au fost rezolvate.

La acel moment oficialii din domeniul sănătăţii au confirmat nivelurile scăzute de plutoniu în aerul din apropierea instalaţiei nucleare Hanford.

De curând, Departamentul Sănătăţii din Washington (DOH) a analizat probe prelevate pe 8 iunie 2017 de la complexul nuclear Hanford şi a detectat niveluri de contaminare în apropierea Barierei Rattlesnake.

Oficialii din domeniul sănătăţii au colectat probele după eliberarea în aer a particulelor radioactive, în timpul demolării instalaţiei contaminate. În noul incident de la Hanford, la 8 iunie, angajaţilor din cadrul fabricii Plutonium Finishing Plant (PFP) li s-a cerut să se adăpostească în interiorul instalaţiei ca măsură de precauţie după ce un monitor a indicat un nivel alarmant de contaminare într-o zonă de demolare, în timp ce echipajele demolau o parte din PFP. Aproximativ 350 de muncitori din Hanford s-au adăpostit.

În timp ce DOH a raportat că "nivelurile de contaminare au fost foarte scăzute şi nu prezintă un risc pentru sănătate", publicul larg - încă alarmat din cauza incidentelor din mai şi iunie - nu are prea multă încredere în versiunea oficială în ceea ce priveşte ameninţările provocate de instalaţia nucleară de la Hanford.