SUA presează China să reducă barierele pentru companiile străine

China strânge şurubul impunând noi legi care restricţionează folosirea noilor tehnologii, citând motive de securitate. Companiile americane protestează însă merg înainte, umărind profiturile imense dar iluzorii ale pieţei interne chineze
Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew.
Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew. (Captură Foto)

Oficiali seniori americani au făcut, marţi, din nou presiuni asupra regimului de la Beijing pentru ca aceasta să reducă barierele impuse companiilor străine. Îngrijorările investitorilor privind restricţile economice impuse firmelor străine s-au amplificat datorită opacităţii tot mai ridicate a politicii Partidului Comunist.

Încrederea companiilor străine în mediul de afaceri din China a fost afectată de temerile privind protecţionismul şi regulamentele - după o serie de investigaţii efectuate de regimul comunist asupra companiilor străine şi datorită adoptării unei noi legi privind securitatea care limitează utilizarea tehnologiilor străine în interiorul Chinei.

Grupurile americane de afaceri s-au plâns de asemenea de noile regulamente chineze care, susţin ele, favorizează firmele locale şi îngreunează operaţiunile firmelor străine pe teritoriul Chinei. Investitorii s-au plâns şi de alte legi legate de securitatea naţională.

“Temerile legate de climatul de afaceri s-au amplificat în anii recenţi, companiile străine confruntându-se cu un mediu de reglementare tot mai complex şi întrebându-se dacă afacerile chiar sunt binevenite în China”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, oficialilor şi reprezentanţilor chinezi şi americani din sectorul afacerilor.

Consilierul chinez de stat Yang Jiechi, un diplomat al cărui rang este superior celui de ministru de externe, a precizat că ţara sa lucrează în vederea deschiderii pieţelor sale şi a evidenţiat discuţiile asupra unui tratat bilateral de investiţii ca un exemplu al acestui lucru.