SUA proiectează avioane de luptă de generaţia a şasea dotate cu laser

Avionul - OZN este proiectul Corporaţiei Northrop Grumman pentru cea de-a şasea generaţie de avioane de vânătoare americane.

Avionul-OZN, proiectul Corporaţiei Northrop Grumman
Avionul-OZN, proiectul Corporaţiei Northrop Grumman (Captură web)

Deşi controversatul avion de luptă F-35 nu este încă operaţional, deja America se pregăteşte pentru cea de "a şasea generaţie" de avioane de vânătoare, numită OZN (o etichetă cu multă conotaţie de PR şi prea puţin concretă).

Se pare că noile avioane-OZN vor înlocui nu doar vechile F-15 de la US Air Force şi F/A 18 al US Navy, ci inclusiv noul F-22 Raptor (din care F-35 este în parte derivat). Noua aeronavă va fi operaţională în cea de-a doua jumătate a secolului, relatează bbc.com.

Northrop Grumman are un plan (în acest moment aflat în fază preliminară) şi a lansat o ilustrare a prototipului din care iese în evidenţă o particularitate: avionul va doborî inamicii folosind nu rachete ci lasere (care pot fi, de asemenea, folosite pentru a neutraliza rachetele adversarilor, în cazul în care aceştia recurg la aceste arme vechi).

În ceea ce priveşte viitorul avion de vânătoare, acesta prezintă o formă care a devenit aproape obişnuită publicului: este tipică avioanelor cu caracteristici accentuate "stealth" (adică puţin vizibile pe radar). Dar lucrul care atrage cel mai mult atenţia este, de fapt, prezenţa laserului - o armă dificil de dezvoltat.

Deşi această tehnologie avansează cu paşi mari, Pentagonul crede că va fi pe deplin operaţională în câţiva ani.