SUA pune noi condiţii Europei privind secretizarea negocierilor pe TTIP

Campanii anti-TTIP.
Campanii anti-TTIP. (Friends of Earth, Facebook)

Reprezentanţii guvernului american cer ca europenii să nu aibă acces la documentele privind negocierile TTIP decât în spaţii special amenajate în interiorul ambasadelor americane din ţările respective şi sub supravegherea personalului acestora.

Guvernul SUA continuă să militeze pentru secretizarea excesivă a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), iritându-şi partenerii europeni. Potrivit ziarului german Tagesspiegel, americanii cer ca numele funcţionarilor europeni care au acces la documentele TTIP să fie trimise Washingtonului. Aceştia ar avea voie doar de două ori pe săptămână să studieze hârtiile în nişte spaţii special amenajate în cadrul ambasadei americane din fiecare ţară europeană. Accesul va fi permis numai pentru doi funcţionari timp de două ore, care vor avea dreptul de a lua notiţe cu pixul şi creionul.

Funcţionarii guvernelor europene sunt trataţi de americani ca potenţiali spioni. Potrivit unei directive americane, telefoanele mobile, camerele şi orice alte aparate precum laptop-uri, tablete sau alte aparate electronice cu memorie nu sunt permise. Mai mult, funcţionarii europeni vor fi supravegheaţi de personalul ambasadei pentru a se asigura că nu sustrag acte.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel şi comisarul european pentru comerţ Cecilia Malström consideră însă că este nevoie ca guvernele europene să aibă un acces direct la documentele privind negocierile pe marginea TTIP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.