SUA respinge acuzaţiile de interferare în alegerile din Bosnia şi Herţegovina

Ambasada SUA din Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei
Ambasada SUA din Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei (Wikipedia.org)

Ambasada Statelor Unite din Bosnia şi Herţegovina a respins acuzaţiile că Washingtonul ar urmări să interfereze cu alegerile din luna octombrie şi a criticat “actorii iresponsabili” care târăsc SUA în “teorii ale conspiraţiei, acuzaţii nefondate şi minciuni”.

Într-o declaraţie postată pe website, joi, Ambasada a afirmat că SUA nu susţine niciun candidat sau partid şi refuză să facă parte dintr-o “manipulare” preelectorală, potrivit RFE/RL.

În timpul campaniei electorale de dinaintea alegerilor naţionale din 7 octombrie, discursul public a fost “în întregime dominat de retorică bazată pe frică”, care a creat o “atmosferă foarte otrăvită”, se precizează în declaraţie.

Ambasada SUA i-a criticat pe acei politicieni care încearcă să transforme SUA şi alte ţări în “adversari”, în loc să abordeze problema “adevăraţilor inamici” ai ţării: corupţia, şomajul şi serviciile publice ineficiente.

Declaraţia nu a numit niciun politician sau partid politic, însă liderul sârb bosniac Milorad Dodik a acuzat SUA şi Marea Britanie că îi susţin pe opozanţi şi urmăresc să influenţeze rezultatul alegerilor.

Dodik, care candidează pentru locul sârbilor la preşedinţia tripartită a Bosniei în aceste alegeri, a afirmat joi că Washingtonul şi Londra au oferit milioane de euro pentru a finanţa diverse grupuri din opoziţie în entitatea predominant sârbă a ţării, şi anume Republica Srpska.

Preşedintele pro-rus al acestei republici a acuzat luna trecută SUA că foloseşte agenţia sa de dezvoltare pentru a interfera în afacerile interne şi procesul electoral din Bosnia, acuzaţie respinsă de Washington.

De asemenea, lideri occidentali au acuzat Moscova că interferează în afacerile interne ale Bosniei şi ale altor foste republici iugoslave.

În timpul unei vizite în Banja Luka, centrul administrativ al Republicii Srpska, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat în 21 septembrie că Moscova respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei şi că nu interferează în alegerile acesteia.

Bosnia şi Herţegovina este împărţită în două entităţi: Republica Srpska şi Federaţia Bosniei şi Herţegovinei. Cele două entităţi sunt reprezentate în instituţii comune la nivel de stat, inclusiv în preşedinţia tripartită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe