SUA revocă o mie de vize pentru chinezi conectaţi cu armata Beijing-ului

Departamentul de stat al SUA
Departamentul de stat al SUA (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Statele Unite au revocat peste 1.000 de vize ale cetăţenilor chinezi din cauza legăturilor lor cu armata Partidului Comunist Chinez, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Începând cu 8 septembrie 2020, Departamentul a revocat peste 1.000 de vize ale cetăţenilor din RPC în cazul cărora se aplică proclamaţia prezidenţială 10043 şi, prin urmare, nu sunt eligibili pentru viză. Nu discutăm cazuri individuale care fac obiectul acestor restricţii. Înregistrările vizelor sunt confidenţiale în conformitate cu legislaţia SUA”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

De la 1 iunie, Departamentul de Stat a început să implementeze un ordin emis la sfârşitul lunii mai de către preşedintele Donald Trump - de a limita capacitatea Beijingului de a influenţa studenţii absolvenţi şi cercetătorii chinezi pentru a fura tehnologii americane, proprietate intelectuală şi informaţii în scopul dezvoltării de capabilităţi militare avansate.

Secretarul interimar al Departamentului pentru Securitate Internă, Chad Wolf, a declarat miercuri într-un comunicat: „China a valorificat fiecare aspect al ţării sale, inclusiv economia, armata şi puterea sa diplomatică, demonstrând o respingere a democraţiei liberale occidentale şi reînnoind continuu angajamentul de a reface ordinea mondială după propria sa imagine autoritară”.

În august, Departamentul de Stat a scris o scrisoare prin care încuraja colegiile americane să îşi revizuiască relaţiile cu institutele Confucius susţinute de Ministerul chinez de Externe.