SUA ridică din nou problema investiţiilor chineze în Haifa

Secretarul american al Energiei, Rick Perry
Secretarul american al Energiei, Rick Perry (Bloomberg via Getty Images)

În aprilie, preşedintele Donald Trump avertiza Israelul - unul dintre cei mai fideli aliaţi ai săi - că SUA ar putea să-şi retragă cooperarea în domeniul securităţii dacă Tel Aviv-ul nu reuşeşte să "limiteze penetrarea chineză" în statul evreu.

Vorbind cu reporterii la Ierusalim, Secretarul american pentru Energie, Rick Perry, a subliniat din nou posibilitatea ca investiţia chineză în Israel să fie folosită pentru a spori capacităţile de spionaj a regimului comunist de la Beijing.

"Lucrul pe care încercăm să-l transmitem tuturor aliaţilor noştrii este că există zone în care China este implicată - în special în ceea ce priveşte colectarea de informaţii - lucru care ne îngrijorează mult. Securitatea cibernetică este o problemă foarte mare", a spus Perry.

Referindu-se la Israel, el a spus că Washingtonul doreşte ca aliaţii săi "să fie informaţi cu privire la activităţile în care sunt implicaţi chinezii". Perry a spus că speră că liderii israelieni "vor lua deciziile corecte cu privire la orice investiţie".

"Există o diferenţă între cineva care vine şi investeşte şi securitatea cibernetică, sau spionajul, operaţiuni de colectare a datelor şi transmisie a lor guvernului chinez", a adăugat el.

Perry a luat cuvântul după ce Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA a declarat că "luna trecută a avut loc o problemă serioasă de securitate" în legătură cu un contract care prevedea operarea portului israelian Haifa de către o companie chineză. Portul găzduieşte în mod uzual vase militare americane şi a fost folosit de mult timp ca punct de andocare pentru Flota a VI-a a Statelor Unite.

Potrivit ziarului Haaretz, Comisia a adoptat un proiect special de lege care solicita Washingtonului să "îndemne guvernul israelian să ia în considerare implicaţiile în domeniul securităţii produse de investiţiile străine" în statul israelian. Proiectul de lege nu menţiona în mod direct China.

Anterior, Jerusalem Post l-a citat amiralul american în retragere Gary Roughead, care afirma că "operatorii chinezi ai portului [Haifa] vor putea monitoriza îndeaproape mişcările navelor americane", ceea ce ar putea determina marina americană să-şi ancoreze navele de război în altă parte.

"Există un pericol semnificativ că sistemele informatice şi noua infrastructură a porturilor să pună în pericol informaţiile americane şi siguranţa cibernetică", a afirmat Roughead.

Avertismentul a survenit după ce preşedintele american Trump a cerut, în aprilie, premierului israelian Benjamin Netanyahu să-şi întrerupă legăturile cu China sau să se confrunte cu repercusiuni.

"Dacă nu limitaţi penetrarea chineză în Israel, cooperarea în domeniul securităţii cu SUA va fi afectată", a spus Trump, citat de postul israelian Channel 13.

Avertismentul lui Trump a fost precedat de declaraţii similare făcute de consilierul pentru securitatea naţională, John Bolton şi Secretarul de stat Mike Pompeo, la începutul acestui an, care au precizat că premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că guvernul său va încerca să adopte o decizie privind formarea unui nou mecanism guvernamental care să supravegheze investiţiile chineze în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe