SUA sancţionează o reţea de afaceri iraniană, acuzată de finanţarea copiilor soldaţi

SUA a luat în vizor o reţea de afaceri din Iran care ar fi finanţat un grup paramilitar afiliat la Gărzile Revoluţionare Iraniene. Aşa-numitul grup Basij ar fi pregătit şi utilizat copii soldaţi în Siria.
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)

Trezoreria SUA a anunţat marţi că aplică sancţiuni asupra unei reţele de afaceri în valoare de mai multe miliarde de dolari, care aparent a finanţat un grup paramilitar iranian suspectat de pregătirea şi utilizarea copiilor soldaţi.

Într-o declaraţie, Trezoreria a susţinut că reţeaua de afaceri Bonyad Taavon Basij a sprijinit financiar aşa-numita Forţă de Rezistenţă Basij, o unitate paramilitară care lucrează pentru Gărzile Revoluţionare Islamice Iraniene (IRGC), potrivit Deutsche Welle.

“Această reţea vastă furnizează infrastructură financiară pentru activităţile [forţei] Basij de a recruta, pregăti şi îndoctrina copii soldaţi, care sunt constrânşi să participe la lupte sub îndrumarea IRGC”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin.

Grupul militar Basij este acuzat că pregăteşte luptători pentru IRGC, inclusiv copii în vârstă de 12 ani. După pregătire, aceşti copii aparent sunt trimişi în Siria. Iranul este unul dintre aliaţii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în conflictul ce durează de peste 7 ani în ţara arabă.

“Comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă că relaţiile de afaceri cu reţeaua Bonyad Taavon Basij şi companiile paravan ale IRGC au consecinţe umanitare reale în lume”, a adăugat Mnuchin.

Printre companiile vizate în cea mai recentă rundă de sancţiuni sunt opt bănci regionale şi firme de investiţii majore.

În declaraţia sa, Trezoreria a menţionat de asemenea Iran Tractor Manufacturing Co., cel mai mare producător de tractoare din Orientul Mijlociu şi Mobarakeh Steel Co., cel mai mare producător de oţel din Orientul Mijlociu şi regiunea Africa de Nord.

De asemenea, a fost vizată şi Zinc Mines Development Company, pe care Trezoreria a descris-o ca fiind cea mai proeminentă companie de extragere şi procesare a zincului şi plumbului din ţară, având o valoare de câteva miliarde de dolari.

Sancţiunile interzic cetăţenilor sau entităţilor americane să facă afaceri cu reţeaua de companii. De asemenea, sancţiunile îngheaţă toate activele reţelei aflate sub jurisdicţie americană.

Acţiunile de marţi au fost anunţate în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump se pregăteşte să impună cea de-a doua tranşă de sancţiuni asupra regimului din Teheran, în luna noiembrie. Noua tranşă va viza exporturile de petrol iranian şi sectorul financiar al Iranului. Sancţiunile din noiembrie vor provoca şi mai multe daune economiei iraniene, care deja suferă de pe urma primei tranşe de sancţiuni aplicate în luna august şi a retragerii mai multor companii europene din Iran.

După ce, la începutul acestui an, a scos SUA dintr-un controversat acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, administraţia Trump a fost vocală în intenţia de a pedepsi Iranul pentru rolul ostil jucat în Orientul Mijlociu şi susţinerea grupurilor militante.

Totuşi, oficialii americani nu au cerut schimbarea regimului, solicitând ca Teheranul să îşi schimbe în mod fundamental comportamentul.