SUA sancţionează sectorul iranian al metalelor. Creşte presiunea economică asupra Teheranului

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

SUA a declarat că va impune noi sancţiuni Iranului asupra sectoarelor fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times.

Într-o declaraţie publicată miercuri cu privire la noile sancţiuni, preşedintele american Donald Trump a declarat că Teheranul ar trebui să se aştepte la sancţiuni suplimentare din parte SUA “dacă nu îşi modifică în mod fundamental comportamentul”.

“De la ieşirea noastră din acordul cu Iranul, care nu mai poate fi reparat, SUA a prezentat 12 condiţii care oferă baza unui acord cuprinzător cu Iranul”.

Noile sancţiuni au fost anunţate la câteva ore după ce liderii iranieni au declarat că vor înceta să implementeze unele dintre angajamentele sale prevăzute de acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri. Trump a retras SUA din acest acord în 2018.

Mike Singh, membru de top al Institutului Washington din capitala americană, a declarat că noile sancţiuni reprezintă o “continuare a campaniei de aplicare a unei presiuni maxime” asupra iranienilor.

“[Măsura] vizează o sursă de venituri din export pentru Iran şi o sursă de locuri de muncă pentru iranieni. Astfel, [noile sancţiuni] amplifică în mod semnificativ presiunea economică asupra Iranului”, a precizat Singh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe