SUA sancţionează un vicepreşedinte venezuelean pentru implicare în traficul cu droguri

Administraţia Trump l-a sancţionat pe noul vicepreşedinte venezuelean El Aissami, plasându-l pe lista “regilor” narcoticelor. El Aissami este oficialul venezuelan cu rangul cel mai înalt vizat de SUA.
Vicepreşedintele venezuelean, Tareck El Aissami.
Vicepreşedintele venezuelean, Tareck El Aissami. (Leo Ramirez/AFP/Getty Images)

SUA l-a acuzat luni pe vicepreşedintele venezuelean Tareck El Aissami că joacă un “rol semnificativ” în traficul internaţional de droguri, într-o mişcare ce va tensiona şi mai multe relaţiile dintre cele două naţiuni.

El Aissami a fost propus pe lista de sancţiuni pe baza legii Foreign Narcotics Kingpin Designation Act, a anunţat Departamentul Trezoreriei americane pe website-ul său.

Departamentul Trezoreriei l-a acuzat pe El Aissami că a facilitat şi a monitorizat transporturi mari de droguri din Venezuela în Mexic şi SUA în perioada în care ocupa funcţia de ministru de Interne al ţării.

El Aissami, care a devenit vicepreşedinte în 4 ianuarie, aparent a fost plătit de cel mai mare traficant de droguri venezuelean condamnat, Walid Makled, pentru a proteja transporturile de droguri. De asemenea, el ar fi coordonat aceste transporturi cu violentul cartel mexican Los Zetas, a susţinut Departamentul Trezoreriei într-o declaraţie.

Administraţia SUA a emis, de asemenea, sancţiuni împotriva lui Samark Lopez, om de afaceri venezuelan suspectat că ar fi “principalul paravan” pentru El Aissami.

Ca urmare a sancţiunilor, 13 companii deţinute sau controlate de Lopez vor fi blocate, iar activele deţinute de cei doi în SUA vor fi îngheţate.

În plus, pe baza noilor sancţiuni, cetăţenilor americani li se va interzice să facă afaceri cu cei doi sau cu companiile vizate. De asemenea, Lopez şi El Aissami nu vor putea intra în SUA.

El Aissami a fost vizat de mult timp de autorităţile americane pentru presupuse legături cu Walid Makled, precum şi cu un grup militant din Orientul Mijlociu. În timpul mandatului său de ministru de Interne, zeci de paşapoarte venezuelene false au fost descoperite în Orientul Mijlociu, inclusiv pe numele unor presupuşi membri Hezbollah.

Sancţiunile au fost rezultatul unei investigaţii de mai mulţi ani împotriva traficanţilor de droguri din Venezuela, a susţinut dintr-o declaraţie John Smith, director al OFAC (Biroul pentru Controlarea Activelor Străine).

Un oficial al fostei administraţii Obama a declarat pentru Associated Press că sancţionarea lui El Aissami a fost amânată anul trecut la cererea Departamentului de Stat. La acea vreme, autorităţile s-au temut că decizia ar interfera cu discuţiile susţinute de Vatican dintre guvernul şi opoziţia din Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe