SUA scoate Turcia de pe fluxurile de date de intelligence legate de Daesh

Luptătoare kurde în Raqqa, Siria.
Luptătoare kurde în Raqqa, Siria. (John Moore/Getty Images)

Relaţiile încordate dintre SUA şi Turcia s-au mai deteriorat putin săptămâna trecută, după ce Ankara a lansat o operaţiune militară în nordul Siriei, pe care Washingtonul şi aliaţii săi europeni au criticat-o, în timp ce Ankara promite să o continue chiar dacă toată comunitatea internaţională o va critica.

Totuşi comunitatea de intelligence din Statele Unite a exclus Turcia din coaliţia militară internaţională împotriva lui Daesh (ISIS), Turcia fiind tăiată de la fluxul de informaţii sau date operaţionale despre grupul terorist, conform Spiegel. Datele proveneau din Centrul de operaţiuni aeriene şi spaţiale combinate al coaliţiei din baza aeriană Al-Udeid din Qatar.

Potrivit revistei germane, accesul Turciei la materialele operaţionale a fost întrerupt de Pentagon la 9 octombrie, în ziua în care Turcia a început incursiunea în nordul Siriei în urma evacuării trupelor americane.

Spiegel spune că SUA a tăiat Turcia din fluxurile de informaţii pentru că se tem că armata turcă ar putea folosi informaţiile, inclusiv datele acumulate de aeronave, sateliţi şi drone, pentru a planifica operaţiuni împotriva forţelor miliţiei kurde din nordul Siriei.

Potrivit publicaţiei, pasul Pentagonului a fost o „palmă” dată preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Modificarea politicii americane în politică transferurilor de date către Ankara a apropiat SUA de Germania, care s-a abţinut să transfere informaţii deţinute de Bundeswehr, cu privire la nordul Siriei şi Irak către Centrul de operaţiuni aeriene şi spaţiale al coaliţiei, de teamă că Turcia ar putea folosi informaţiile pentru alte scopuri decât lupta împotriva Daesh.

Spiegel nu a dezvăluit sursele sale.

Oficialii turci şi americani nu au comentat veridicitatea raportului.

Turcia a lansat o operaţiune în nordul Siriei, miercurea trecută, intitulată „Primăvara Păcii”, vizând crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei turco-siriene, curăţată de terorişti Daesh şi militanţi YPG kurzi sirieni, pe care Turcia îi consideră terorişti.

Operaţiunile Turciei au stârnit îngrijorări din partea aliaţilor săi NATO, mai multe ţări cerând oprirea vânzărilor de arme Ankara, în timp ce SUA a anunţat sancţiuni împotriva oficialilor şi entităţilor turce, inclusiv a ministerelor Apărării şi Energiei.

Miliţiile kurde din Siria, care au stabilit controlul de facto asupra nordului Siriei în timpul războiului civil, au jucat un rol major în lupta împotriva lui Daesh, iar oficialii mai multor ţări, inclusiv Rusia, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple cu luptătorii Daesh aflaţi în centrele de detenţie dacă vor scăpa din custodie şi vor fugi.

Siria a criticat în repetate rânduri operaţiunile turceşti pe teritoriul său, acuzând Ankara de încălcarea suveranităţii.

Duminică, autorităţile kurde siriene au anunţat că au ajuns la un acord cu Damascul, care să permită Armatei siriene să desfăşoare trupe de-a lungul frontierei Siria-Turcia pentru a ajuta la respingerea atacurilor forţelor turce.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe