SUA se pregăteşte să evacueze 230 de mii de americani din Coreea de Sud

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, mai 2016.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, mai 2016. (Captură Foto)

Donald Trump a cerut evacuarea cetăţenilor americani din Coreea de Sud, ca parte a manevrelor militare intitulate Courageous Channel, conform unor surse militare.

Operaţiunea, care va avea loc în luna iunie, va pregăti evacuarea a 230 de mii de americani în caz de conflict.

În cazul unui atac al Phenianului, zeci de mii de civili americani, inclusiv familiile militarilor americani care locuiesc în Peninsulă, cu preponderenţă în jurul capitalei Seul, pot fi puşi în pericol.

O problemă importantă pentru SUA este menţinerea securităţii acestora în cazul deschiderii ostilităţilor. Capitala Coreei de Sud, Seul, se află la doar 50 km de graniţa cea mai militarizată a lumii, pe care Coreea de Nord a masat peste 12 mii de piese de artilerie împotriva vecinului său democratic.

Conform rapoartelor, regimul comunist de la Phenian a activat numeroşi agenţi care erau aflaţi în adormire, pentru a ajuta la direcţionarea focului către centrele importante din Coreea de Sud, în cazul redeschiderii conflictului armat.

Se estimează că Nordul poate trage cel puţin 500 de mii de obuze şi proiectile chimice în prima oră de conflict, cu ajutorul artileriei, ghidate de rachete.

Donald Trump a ordonat grupului de nave de pe lângă USS Carl Vinson să navigheze în apele Peninsulei Coreene ca răspuns la testele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

Pe de cealaltă parte Phenianul a păstrat atitudinea sfidătoare faţă de SUA (care este în prezent susţinută de China).

Una dintre portavocile sistemului comunist, ziarul Rodong Sinmun, a publicat un articol în care se laudă că “forţele noastre revoluţionare sunt gata să scufunde un portavion nuclear american dintr-o singură lovitură".

Propaganda nord coreeană este cunoscută pentru excesele şi iraţionalitatea sa, chiar şi pentru standardele comuniste asiatice.

Unii analişti susţin probabilitatea efectuării unui test nuclear chiar mâine, 25 aprilie, la aniversarea a 85 de ani de la fondarea Armatei Poporului, de către primul dictator comunist Kim Ir Sen.

China a avertizat şi ea că regimul nord coreean ar putea folosi aniversarea pentru efectuarea unui nou test nuclear, pe care SUA a afirmat că îl va sancţiona.