SUA şi Coreea de Sud desfăşoară un exerciţiu militar masiv pentru aterizări

Soldaţi americani şi sud-coreeni participă la un exerciţiu comun pentru aterizări în Pohang, 31 martie 2014.
Soldaţi americani şi sud-coreeni participă la un exerciţiu comun pentru aterizări în Pohang, 31 martie 2014. (Captură Foto)

Mii de soldaţi americani şi sud-coreeni au participat la un exerciţiu militar anual comun pentru aterizări, fiind implicate avioane de luptă, nave şi vehicule blindate.

Luni, 7.600 de soldaţi, incluzând 3.500 de puşcaşi marini, au luat parte la un exerciţiu care prevedea securizarea unui capăt de pod situat în Pohang, pe coasta sud-coreeană, la aproximativ 360 km sud de capitala Seul.

Exerciţiul, monitorizat de comandanţi militari americani şi sud-coreeni, a inclus 80 de avioane, 30 de nave şi un număr mare de vehicule blindate şi tancuri.

Exerciţiul de aterizare este privit ca un element esenţial al unor exerciţii comune de mare amploare, numite Foal Eagle, şi care se desfăşoară anual cu participarea celor două ţări.

Foal Eagle, care durează 8 săptămâni, a fost lansat în 2 martie şi urmează să se finalizeze în 24 aprilie. Un alt exerciţiu militar, numit Key Resolve, a fost lansat de asemenea în aceeaşi zi şi a constat în mare parte într-o simulare pe calculator şi care s-a concentrat pe procedurile de comandă şi control. Key Rezolve a durat doar puţin peste o săptămână.

La începerea exerciţiilor Foal Eagle/Key Resolve, statul nord-coreean a promis Statelor Unite şi Coreei de Sud un răspuns dur pentru aceste manevre militare comune anuale.

Phenianul a denunţat manevrele ca o practică pentru invadarea Coreei de Nord, cerând să fie anulate pentru a evita o amplificare a tensiunilor din Nord şi Sud şi pentru a se putea îmbunătăţi legăturile bilaterale.

Cele două Corei au format state independente în 1948, iar Războiul din Coreea (1950-1953) a consolidat această divizare. Totuşi, cele două state sunt încă tehnic în război deoarece nu au semnat un tratat de pace după armistiţiul din 1953.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.