SUA şi Israel testează sistemul antirachetă de înaltă altitudine "Arrow-3", în Alaska

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Gali Tibbon/AFP/Getty Images)

După recenta testare de către Iran a rachetei balistice cu rază medie Shahab-3, capabilă să lovească Israelul, premierul Benjamin Netanyahu a anunţat duminică testarea cu succes, în Alaska, a propriului scut antirachetă Arrow-3 – teste considerate anterior secrete, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Testele au fost perfecte – fiecare lovitură şi-a atins ţinta”, a declarat Netanyahu, care ocupă şi funcţia de ministru al Apărării, într-o declaraţie publicată după cele trei teste secrete de “interceptare” desfăşurate în coordonare cu SUA şi producătorul de sisteme de rachete Boeing Co. Scutul antirachetă Arrow-3 ar fi capabil să doboare rachete în spaţiu sau o rachetă ostilă care se află încă în afara atmosferei Pământului. Arrow-3 va completa sistemul existent Domul de Fier, care este capabil să intercepteze rachete cu rază scurtă.

În mod specific, Arrow-3 este desemnat să distrugă rachete balistice avansate existente în arsenalele Iranului şi Siriei. Testele au fost desfăşurate în Alaska deoarece Israelul nu este considerat o locaţie corespunzătoare având în vedere specificaţiile sistemului, precum şi, probabil, din cauza tensiunilor regionale tot mai mari cu Iranul.

“Astăzi, Israelul are capabilităţi să acţioneze împotriva rachetelor balistice lansate asupra noastră din Iran şi din alte locuri. Toţi inamicii ştiu că îi putem învinge, atât defensiv cât şi ofensiv”, a declarat duminică Netanyahu.

“[Testele] au fost mai reuşite decât ne-am imaginat. Arrow-3 – cu succes total – a interceptat rachete balistice în afara atmosferei la altitudini şi viteze fără precedent”, a adăugat premierul israelian. Totuşi, nu s-au dat detalii privind altitudinile care au fost atinse.

În cadrul testelor, rachetele sistemului Arrow-3 au fost de asemenea sincronizate cu un radar american specializat în scanări electronice cu rază lungă de acţiune şi la altitudini foarte înalte. Radarul respectiv asistă la nivel global la detectarea timpurie a proiectilelor ostile cu raza de acţiune de aproximativ 4.665 km.

Potrivit Reuters:

Ministerul Apărării israelian a declarat că, în cadrul testelor din Alaska, Arrow-3 s-a sincronizat cu succes cu radarul AN-TPY2 – cunoscut şi sub numele de X-band – care oferă Statelor Unite o acoperire globală extinsă. Israelul găzduieşte o baterie X-band.

“Suntem dedicaţi să asistăm guvernul israelian să-şi îmbunătăţească capacitatea naţională de apărare antirachetă cu scopul de a proteja Israelul şi forţele americane în faţa ameninţărilor emergente”, a declarat viceamiralul John Hill, directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă din cadrul Pentagonului”.

Sistemul Arrow-3, după integrarea totală cu Domul de Fier şi sistemul cu rază medie David’s Sling, va marca atingerea celui mai ridicat nivel al reţelei israeliene de apărare antirachetă.

Cu siguranţă, ştirile privind aceste teste trimit un mesaj puternic de avertizare la adresa Iranului, pe fondul amplificării tensiunilor şi a comasării militare americane în Golful Persic.