SUA: societatea civilă cere redeschiderea cazului împotriva lui Hillary Clinton după noi probe

Soros, Tony Blair, palestinieni, se pare că aproape nimeni nu lipseşte din dosar.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton. (Getty Images)

Judicial Watch, unul dintre cele mai respectate ONG-uri americane, cere redeschiderea investigaţiei asupra serverului ilegal de email folosit de fostul secretar de stat american Hillary Clinton după ce a descoperit noi informaţii secrete pe sistemul de email privat al acesteia.

Joia trecută, organizaţia a dezvăluit că a primit două seturi – 184 de pagini şi 45 de pagini – de e-mailuri proaspăt descoperite ce îi aparţin lui Hillary Clinton, trimise când aceasta făcea parte din Departamentul de Stat. Acestea au fost vehiculate prin serverul său de email nesecurizat.

E-mailurile au fost descoperite ca urmare a unui proces intentat pe baza legii transparenţei - FOIA - în 6 mai 2015, după ce Departamentul de Stat a eşuat să răspundă unei cereri a FOIA din 4 martie 2015 privind toate emailurile trimise sau primite de Clinton pe când ocupa funcţia oficială de Secretar de Stat, precum şi toate emailurile altor angajaţi ai Departamentului de Stat ce au fost trimise către adresa de e-mail a lui Clinton care nu aparţinea domeniului “state.gov”.

Judicial Watch a detaliat ce a descoperit:

- în 7 iunie 2011, Clinton a primit informaţii secrete pe contul ei nesecurizat de la fostul premier britanic Tony Blair. Informaţiile aparent aveau legătură cu negocierile lui Blair, şi ale Marii Britanii în Orientul Mijlociu cu Israelul, palestinienii şi francezii.

- în 26 ianuarie 2010, adjunctul şefului de personal al lui Hillary Clinton, Jake Sullivan, a trimis informaţii secrete prin telefonul său nesecurizat Blackberry către contul Humei Abedin (multă vreme mâna dreaptă a lui Hillary) din Departamentul de Stat. Aceleaşi informaţii privind negocierile Londrei cu Irlanda de Nord fuseseră trimise anterior de Sullivan către conturile de email nesecurizate ale lui Clinton şi Abedin, conturi de pe domeniul @clintonemail.com.

- în 28 octombrie 2010, Clinton face schimb de informaţii cu prietenul ei Marty Torrey, consilier congresional. Într-un e-mail, Torrey o întreabă pe Hillary dacă îl sfătuieşte să se întâlnească cu fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf. Clinton răspunde prin contul său de email nesecurizat, aprobând întâlnirea şi precizând că i-a trimis e-mailul în timp ce se afla în Hanoi, Vietnam.

- un şir de e-mailuri cu data 8 aprilie 2010, care conţine un memorandum al lui Sid Bluementhal către Hillary Clinton cu privire la schimbarea guvernului din Kârgâzstan, include şi informaţii clasificate “confidenţiale”. Bluementhal îi cere lui Clinton să “dezvolte relaţii” cu noul guvern al Kârgâzstanului.

Aceste emailuri l-au determinat pe fondatorul Judicial Watch, Tom Fitton, să ceară Departamentului american al Justiţiei să redeschidă investigaţia asupra utilizării de către Clinton a unui server privat de e-mail în timpul perioadei când ocupa funcţia de secretar de stat.

În mod interesant, dar nu surprinzător, a fost găsit de asemenea un e-mail privind o întâlnire programată între Hillary Clinton şi miliardarul de stânga George Soros, cunoscut pentru afilierile sale cu stânga establishmentului politic american, din care face parte şi clanul Clinton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe