SUA trimite din nou distrugătorul USS Preble în Marea Chinei de Sud. Beijingul nemulţumit

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Preble
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Preble (Wikimedia.org)

Un distrugător american a navigat duminică în apropierea disputatului Recif Scarborough din Marea Chinei de Sud, care este revendicat de statul comunist chinez.

Măsura va înfuria probabil Beijingul într-un moment în care relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt din ce în ce mai tensionate. Marea Chinei de Sud face parte din lista de probleme ce afectează relaţia sino-americană, care mai include un război comercial, sancţiunile americane împotriva Huawei şi Taiwanului, potrivit Express.co.uk.

Comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA, a confirmat că distrugătorul american USS Preble a desfăşurat operaţiunea. “USS Preble a navigat în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Recifului Scarborough pentru a contesta revendicările maritime excesive şi pentru a proteja accesul la canalul maritim aşa cum prevede legislaţia internaţională”.

Potrivit lui Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, navele Marinei chineze au identificat distrugătorul şi l-au avertizat. “Trebuie să subliniez faptul că acţiunile navei americane au încălcat suvernitatea Chinei”.

Aceasta este cea de-a doua operaţiune americană în Marea Chinei de Sud în ultima lună.

Distrugătoarele americane cu rachete ghidate USS Preble şi USS Chung Hoon au pătruns în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Recifelor Gaven şi Johnson din Arhipelagul Spratly în 6 mai.

Vizita efectuată duminică de distrugătorul USS Preble este cea mai recentă acţiune americană de a combate ceea ce Washingtonul consideră a fi încercări ale Beijingului de a limita libertatea de navigaţie prin acele ape strategice, unde operează forţele maritime chineze, japoneze şi alte unor state din Asia de Sud-Est.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat participanţilor la Summitul Ideilor din 2019, de la National Review Institute, că “există o relaţie importantă între SUA şi China”, adăugând: “Mişcările lor în Marea Chinei de Sud nu au loc deoarece ei doresc libertate de navigaţie. Eforturile lor de a construi porturi în lume nu sunt depuse deoarece ei doresc să fie buni constructori de şantiere navale sau administratori ai canalelor maritime ci, mai degrabă, ei doresc să aibă un element legat de securitatea naţională de stat în fiecare dintre acestea”

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.