SUA va sancţiona contul secret al lui Putin din Elveţia

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)

Casa Albă a descoperit un punct sensibil al preşedintelui rus Vladimir Putin în băncile din Elveţia, acolo unde acesta păstrează în mare secret, prin asociaţii săi, o avere personală ce s-ar ridica la peste 40 de miliarde de dolari, a notat, vineri, The Times of London.

Statele Unite a anunţat că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă situaţia din Ucraina se va agrava. Totuşi, atunci când oficialii de la Casa Albă au fost întrebaţi dacă ar putea fi sancţionată averea personală a lui Putin, aceştia au refuzat să comenteze în mod direct.

”Nu voi începe să fac previziuni despre anumiţi indivizi sau entităţi care ar putea fi ţinta SUA”, a declarat consilierul naţional în domeniul securităţii, Susan Rice.

”Dar trebuie să precizez mai clar că există indivizi, oficiali, asociaţi ai liderilor de vârf, oligarhi şi acele entităţi cu care ei sunt asociaţi, care ar putea rămâne unele ţinte potenţiale ale sancţiunilor adiţionale”, a adăugat Rice.

Adevăratul capital deţinut de Putin este ţinut în mare secret, aşa că sumele reale pe care acesta le poate deţine sunt dificil de estimat. Ameninţarea asupra averii sale personale ar fi jucat un rol crucial în timpul înţelegerii încheiate joi, la Geneva, între Statele Unite, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană.

În timpul discursului său de joi, Putin chiar a dat un indiciu cu privire la această situaţie, precizând că Statele Unite fac încercări de pedepsire a Rusiei în timp ce pe ei nu-i sancţionează nimeni. Asta reprezintă o schimbare de atitudine în discursul preşedintele rus, care obişnuia să glumească pe seama sancţiunilor.

”Statele Unite este cu certitudine unul din liderii lumii. Într-un anumit moment se părea că era singurul lider într-un sistem uni-polar stabilit. Astăzi se pare că acesta nu mai este cazul. Totul în lume este interdependent şi odată ce încerci să pedepseşti pe cineva, la sfârşit îţi vei tăia singur nasul ...”, a declarat Putin, vizibil deranjat încât să emită ameninţările public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe