SUA va sancţiona Rusia pentru sprijinul acordat lui Bashar al-Assad

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley (Alex Wong/Getty Images)

SUA intenţionează să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza sprijinului acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat duminică la televiziunea americană că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, va anunţa noi sancţiuni în cursul zilei de luni.

“Ele vor viza în mod direct orice tip de companie care are legătură cu [preşedintele sirian Bashar al-] Assad şi utilizarea armelor chimice”, a precizat Haley, potrivit RFE/RL.

“Cred că toate lumea ştie că am trimis un mesaj puternic şi sperăm că vom fi ascultaţi”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că Moscova a fost informată despre noile sancţiuni.

“Pot confirma faptul că sancţiunile urmează să fie impuse Rusiei fără a avea vreo legătură cu realitatea. Dacă anterior au afirmat că ne pedepsesc pentru Ucraina, acum textul s-a schimbat dramatic. Acum ne pedepsesc doar pentru faptul că suntem în arena globală”, a declarat Zaharova la televiziunea rusă de stat.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au desfăşurat sâmbătă dimineaţa un atac aerian împotriva Siriei ca răspuns la un presupus atac chimic desfăşurat recent de guvernul sirian în oraşul Douma, care s-a soldat cu zeci de morţi. Assad şi Rusia au negat implicarea guvernului din Damasc în acel atac.

Pentagonul a declarat că atacul aerian a lovit “centrul” capabilităţii armelor chimice ale Siriei.

Rusia, o susţinătoare a lui Assad, a declarat că loviturile aeriene reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi a Cartei ONU şi au complicat eforturile de a găsi o soluţie politică la războiul civil sirian.

Oficiali americani au acuzat Rusia că a eşuat în rolul său de garant al unui acord semnat în 2013 în vederea eliminării stocurilor de arme chimice deţinute de Siria.

Moscova a intermediat acel acord pentru a preveni un atac american ca răspuns la uo agresiune cu arme chimice ce a avut loc în august 2013 asupra unei suburbii a Damascului şi în care au fost ucise sute de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe