SUA vor crea o forţă spaţială pentru a contracara acţiunile Rusiei şi Chinei

Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence, referindu-se la pericolele pe care le reprezintă Rusia şi China, a prezentat joi detalii în legătură cu proiectul de a crea o Forţă Spaţială a Statelor Unite până în 2020, care va deveni cea de-a şasea ramură a armatei.

“A sosit momentul să scriem următorul mare capitol al istoriei forţelor noastre armate” şi să ne pregătim pentru “următorul câmp de luptă”, a declarat Pence la Pentagon, potrivit RFE/RL.

El a afirmat că Forţa Spaţială este un element crucial pentru a contracara Rusia şi China, despre care a precizat că lucrează “agresiv” pentru a dezvolta capabilităţi antisatelit.

“China şi Rusia au desfăşurat activităţi foarte sofisticate pe orbită care le-ar putea permite să îşi manevreze sateliţii la mică distantă de ai noştri, reprezentând noi pericole fără precedent pentru sistemele noastre spaţiale”, a precizat vicepremierul american.

Armata americană este formată în prezent din Forţele Terestre, Forţele Maritime, Forţa Aeriană, Paza de Coastă şi Infanteria Marină.

În luna iunie, preşedintele Donald Trump a ordonat crearea unei Forţe Spaţiale pentru ca armata să abordeze vulnerabilităţile din spaţiu şi pentru a promova dominaţia americană în spaţiu.

La acea vreme, Ministerul rus de Externe, şi-a exprimat neliniştea faţă de proiectul american, acuzând Washingtonul că intenţionează “să aducă arme în spaţiu cu scopul de a organiza eventuale acţiuni militare acolo”.

Crearea Forţei Spaţiale mai necesită aprobarea Congresului SUA, însă unii membri şi-au exprimat temerile cu privire la costurile suplimentare.

Pence a afirmat că cererea iniţială ce va fi prezentată în Congres va fi de 8 miliarde de dolari pentru cinci ani şi că administraţia Trump lucrează cu factorii politici pentru a proiecta legile necesare.

Majoritatea activităţilor de apărare ce au legătură cu spaţiul se află în prezent sub controlul Forţei Aeriene,iar unii ofiţeri au declarat că o ramură independentă va crea cheltuieli inutile.