Submarin nuclear al Marii Britanii pus pe poziţii împotriva Iranului

Submarin britanic, din clasa Astute
Submarin britanic, din clasa Astute (Getty Images)

Duminică dimineaţă, aproximativ 50 de membri ai Serviciului Aerian Special (SAS) din Marea Britanie au fost trimişi în Irak pentru a ajuta la evacuarea britanicilor după atacul american cu drone care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţelor Quds, trupele de elită ale Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Un submarin nuclear al Marinei Regatului Unit va fi pregătit de luptă dacă tensiunile recente dintre Teheran şi Washington degenerează într-un conflict armat deplin, relatează The Sun.

Publicaţia a menţionat surse anonime din domeniul apărării al Marii Britanii, spunând că un submarin din clasa Astute, înarmat cu rachete nucleare de croazieră Tomahawk, „este pe poziţii" suficient de aproape pentru a lovi Iranul.

Sursele au adăugat că, deşi nu va exista un atac preemptiv, „se iau toate măsurile de precauţie, în funcţie de modul în care reacţionează Iranul după uciderea generalului Soleimani”.

„Dacă lucrurile evoluează rapid, Marea Britanie va rămâne mereu umăr la umăr cu SUA. Submarinele din clasa Astute sunt cele mai avansate din Marina Regală”, au subliniat sursele.

Afirmaţiile survin după ce presa britanică a publicat ştiri despre desfăşurarea a cel puţin 50 de membri ai trupelor SAS de elită, în Irak, pentru a ajuta la eventuala evacuare a britanicilor.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a ordonat, de asemenea, desfăşurarea navelor de război din Marea Britanie în Strâmtoarea Hormuz, pentru a „lua toate măsurile necesare pentru protejarea navelor noastre şi a cetăţenilor”, întrucât este probabil ca Iranul să se angajeze în represalii în urma uciderii lui Soleimani.

După efectuarea unei vizite la familia generalului Soleimani sâmbătă, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că SUA a făcut o mare greşeală ucigând liderul forţei Quds din Iran.

Întrebat de una dintre fiicele lui Soleimani dacă Iranul va răzbuna sângele tatălui ei, Rouhani a spus că „toată lumea se va răzbuna” şi că ea nu ar trebui să se îngrijoreze.

„Americanii nu şi-au dat seama ce greşeala imensă au făcut. Vor suferi consecinţele unei astfel de măsuri criminale nu numai astăzi, ci şi de-a lungul anilor următori (...) Această crimă comisă de SUA va intra în istorie ca una dintre crimele lor de neuitat împotriva naţiunii iraniene”, a subliniat Rouhani.

Autorităţile iraniene au promis rapid o „răzbunare zdrobitoare” împotriva Washingtonului pentru uciderea celui mai bun comandant al ţării, care a fost descris de Trump drept „teroristul numărul unu în lume”.

La rândul său, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a calificat uciderea lui Soleimani drept o „escaladare extrem de periculoasă, nechibzuită” şi un act de „terorism internaţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe