Suedia renunţă la cazul de viol împotriva lui Julian Assange

Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019
Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019 (Jack Taylor/Getty Images)

Suedia şi-a închis ancheta privind acuzarea de viol a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, spunând că dovezile împotriva acestuia nu sunt suficient de puternice pentru rechizitoriu.

Cu toate că s-au făcut toate demersurile de anchetă în acest caz, inclusiv interviuri suplimentare cu Assange, probele nu dovedesc că a comis o faptă penală, potrivit procurorului.

Parchetul a afirmat că mărturia asupra cazului „a slăbit”, lucru firesc în timp, astfel că nu se mai poate proba acuzaţia. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Suedia renunţase la caz în mai 2017, anunţând: „Având în vedere că toate opţiunile de înaintare a anchetei sunt acum epuizate, se pare că - având în vedere opiniile exprimate de instanţa supremă asupra proporţionalităţii arestării cuiva in absentia - nu mai este proporţional să se menţină decizia de a-l reclama pe Julian Assange în absenţa sa".

Dar după doi ani, procurorii au redeschis ancheta asupra lui Assange în urma expulzării lui din Ambasada Ecuadorului, unde îşi căutase adăpost de furia justiţiei britanice.

La momentul reluării anchetei, redactorul-şef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a acuzat Suedia că a cedat presiunilor externe, afirmând că „a existat o presiune politică considerabilă asupra Suediei pentru a redeschide ancheta, a existat întotdeauna o presiune politică în jurul acestui caz."

Assange a evitat extrădarea în Suedia timp de şapte ani după ce a căutat refugiu la Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012.

Assange, în vârstă de 48 de ani a fost expulzat din Ambasadă în mai şi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru că şi-a încălcat condiţiile de cauţiune.

În prezent, el este arestat la închisoarea Belmarsh din Londra, unde se confruntă cu extrădarea în Statele Unite, având 17 capete de acuzare legate de munca sa de investigaţie, în special de obţinerea şi publicarea unor informaţii de securitate naţională proprietatea SUA. El poate primi până la 175 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

Procesul este, însă, considerat deosebit de sensibil, deoarece faptele de care este acuzat Assange ar putea deveni un predecent pentru orice jurnalist de investigaţie şi publicaţie, iar informaţiile obţinute de Assange au fost publicate inclusiv de organizaţii media binecunoscute.